Енергоефективні технології – в школи

Українські навчальні заклади мають показати приклад застосування енергоефективних технологій. Так заявив глава уряду Микола Азаров. Давно пора, коментують експерти.

Запровадити в школах енергоефективні технології реально. Та й приклади уже є, каже в коментарі Deutsche Welle представник мережі енергетичних інновацій «greencubator» Андрій Зінченко щодо заяви прем’єра. “Треба звести до мінімуму втрати тепла, будівлі утеплювати, встановити сучасні системи терморегуляції приміщень, модернізувати котельні, щоб перевести їх на альтернативні, більш економічні, ніж газ, джерела енергії”, – сказав Азаров.

Зінченко схильний вважати, що така заява – данина політичній кон’юнктурі: «Проте, якщо це справді урядова позиція, таку запізнілу реалізацію давно очевидних ідей слід вітати». На його думку, впровадження енергозберігаючих технологій у школах створить робочі місця і стимулюватиме будівельну галузь. Експерт запевняє, слід змінювати бюджетне законодавство, адже нині бюджетні установи, фактично, «карають» за економію енергії: якщо вони зекономили цього року на енергії, то наступного року з бюджету виділять менше грошей. Отже, такі заклади не мають звідки віддавати гроші інвестору, що долучився до їхньої енергоефективності.

За чий кошт?

Азаров навів, як приклади, київську школу №18, де тепло й гарячу воду постачають екологічним тепловим насосом, інтернат на Донеччині, де встановили сонячні батареї, досвід Чернігівщини з опалення торфо-брекетами. Прем’єр наголосив, що до цього можна заохотити інвесторів або використати кошти, отримані за Кіотським протоколом.

У Держекоінвестагентстві уточнили, що на використання грошей за продаж квот на викиди СО2 затверджено проекти у 362 школах з восьми регіонів. Це утеплення фасадів, заміна вікон та дверей, за потреби також дахів. Речниця відомства Ілона Заєць каже, що наразі за ці кошти проводять реконструкцію та утеплення житлових приміщень. Водночас якщо Держагентство з енергоефективності або Міносвіти запропонують проект з тепловими насосами чи сонячними колекторами, його теж розглянуть. Зінченко упевнений, українські та іноземні інвестори готові виділяти гроші на енергозбереження. У тому числі й у закладах освіти.

"Зелена школа"
Школа

Фото – DW