Українська Вікіпедія за числом статей обігнала норвезьку і вийшла на 14-е місце в світі

31 серпня 2011 українська Вікіпедія за числом статей обігнала норвезьку і вийшла на 14-е місце серед 282 Вікіпедій різними мовами світу. В 9:45 за київським часом в українській Вікіпедії було 311 200 статей, а у норвежців — 311 199.

311 200-ю стала стаття про Білки — зупиночний пункт Південно-Західної залізниці. Автор статті — Анатолій Гончаров, який редагує Вікіпедію з 2005 року і за цей час започаткував більше 1300 нових статей та зробив понад 60 тисяч редагувань, посівши серед редакторів української Вікіпедії 11-е місце за активністю.

Ще на початку серпня цього року Вікіпедія норвезькою мовою мала на 3100 більше статей, ніж Вікіпедія українською. Протягом останнього місяця норвезьку Вікіпедію редагувало 1984 людей, а українську 1589.

Вікіпедія де-факто є основним джерелом енциклопедичної інформації для переважної більшості користувачів Інтернету у всьому світі. За охопленням інтернет аудиторії Вікіпедія в Україні займає 6-е місце з показником 60%. Вікіпедія є безоплатною для користування, вільною для редагування будь-ким. Вікіпедія не містить реклами і утримується за рахунок добровільних пожертв окремих осіб і організацій.

Залучення нових редакторів до Вікіпедії, пропаганда цієї унікальної вільної енциклопедії, а також збір пожертв на її функціонування є основними завданнями українського відділення Фонду Вікімедіа – громадської організації «Вікімедіа Україна». Крім Вікіпедії, яка є флагманським проектом Фонду Вікімедіа, ця організація опікується також проектами Вікісловник, Вікіджерела, Вікісховище, Вікіцитати та іншими. Детальніше на сайті http://ua.wikimedia.org та у блозі http://wikimediaukraine.wordpress.com

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.

3 Comments

  1. Цікаво, чи й в інших Вікіпедіях друкується так багато дурниць і неправдивої інформації?

  2. Вітер – не надоїло обпльовувати усе українське? Бачиш помилку виправи її. На те вона і вільна енциклопедія, а обплювати її тому, що не любить українське, може кожен дурень.

  3. І що саме під дурницями розуміється? Наявність інформації про фільми, ігри чи що? Так це є у всіх вікіпедіях. Вікіпедія – електронна енциклопедія і тому може вміщати різнопланові інформацію, крім того є певні критерії щодо статей і просто нікому не потрібну річ туди не запхаєш.

Comments are closed.