Українці вважають, що опозиційна політична діяльність для нинішньої влади,– кримінал!

48% опитаних  вважають, що влада вдається до політичних репресій, протилежної думки дотримуються 28% громадян. Решта не визначилися.

На питання, чому проти лідерів опозиції порушують справи, а проти представників влади ні, опитані відповіли так:

– представники колишньої влади порушували закон, а представники нинішньої влади не порушують його – 6,3%;

– кримінальні справи використовуються для боротьби з політичними опонентами    – 49,9%;

– кримінальні справи проти представників діючої влади не висвітлюються в ЗМІ -13,6%;

– важко відповісти – 30,3%.

Основною причиною арешту Юлії Тимошенко відносна більшість громадян вважають бажання влади позбутися впливового опозиційного політика (31,9%) або бажання залякати прихильників опозиції (14,9%).

17,0% опитаних вбачають таку причину у тому, що Тимошенко може втекти з країни, і найменша частина респондентів (11,2%) вважають, що Тимошенко заарештували тому, що вона може здійснювати тиск на суд і слідство.

Інші причини назвали 9,8% респондентів, вагалися з відповіддю – 15,2%.

Абсолютна більшість громадян України (55,1%) вважають, що правоохоронні органи більш жорстко ставляться до представників опозиційних політичних сил і більш м’яко до представників провладних політичних сил.

Менше чверті опитаних (21,0%) переконані, що правоохоронці однаково ставляться до представників влади та опозиції, а 3,5% вважають, що ставлення правоохоронців до опозиції є більш м’яким, ніж до представників провладних політичних сил. Решта опитаних не визначилися з відповіддю.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 17 серпня 2011 року.

Було опитано 2007  респондентів віком від 18 років у всіх областях України. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Українська правда