День усиновлення у Херсонській області – 2011

Ліга соціальних працівників України у партнерстві з Херсонським обласним центром соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді  планує  до Дня усиновлення,  який буде проходити цього року 30  вересня, проведення акції  «День відкритих дверей у прийомних сім’ях  та дитячих будинках сімейного типу Херсонської області».  Гасло акції «Дар усиновлення є у кожного».

Актуальність акції продиктована тенденцію до зменшення кількості людей, які звертаються до державних служб з бажанням  створити прийомні сім‘ї, чи ДБСТ, що спостерігається протягом останніх років. Також  висновками експертів[1], які відзначають проблеми з рівнем поінформованості, недостатність «живих» прикладів взяття прийомних дітей в родину  і низький рівень соціальної значущості справи влаштування дітей у сім‘ю.

Головними результатом  акції  стане підвищенні соціальної значущості прийняття дитини в сім’ю, обізнаності громадськості про інститут прийомної сім’ї (різні форми: ПС, ДБСТ, опіка та піклування) як форму державного влаштування дітей.

Організатори  під час проведення заходів до Дня усиновлення  планують:

– провести зустрічі  «день відкритих дверей» прийомних сімей з журналістами, політиками, сім‘ями\громадянами, які мають бажання взяти дитину, але не прийняли остаточне рішення;

– організувати роботу вуличних  консультативних пунктів , які б  надавали  консультації бажаючим щодо сімейних форм влаштування дітей, інформували  про День усиновлення, роздавали тематичні інформаційні  матеріали;

–  провести  обласний конкурсу для журналістів на кращу публікацію, відео-  чи радіопередачу на тему влаштування дітей до сімейних форм виховання;

– розмістити  соціальні  відеоролики на ТРК «СКІФІЯ» з питань усиновлення, виступи фахівців в прямому ефірі, публікації в пресі.

Інші можливі додаткові заходи:

–          Відкриті засідання клубів сімейного дозвілля, чаювання з прийомними сім‘ями, фестивалі, творчі огляди талантів дітей-сиріт чи дітей позбавлених батьківського піклування та батьків-вихователів, прийомних батьків, спортивні змагання цих сімей, поширення інформації  про конкурс на кращу історію «По сторінках щастя» (Докладніше www.sirotstvy.net), тощо.

Оргкомітет  запрошує  всіх небайдужих долучитися до підготовки заходів з нагоди цього дня.

Чекаємо на Ваші пропозиції.

Контактна особа: Руденко Богдан Сергійович  (тел. 26-35-51 )

e-mail:  centrmolod@gmail.com

 


[1] Стан інформування населення Херсонської області про альтернативні форми сімейного виховання: результати дослідження / Упоряд.: Н.Чермошенцева – Херсон: МО «Нова генерація», 2009

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.