Екологи: джипи знову їдуть на Тарханкут

14 вересня 2011, АР Крим – Організатори раллі-рейдів готуються до чергового заїзду на джипах, який відбудеться наприкінці вересня на півострові Тарханкут. Екологи збентежені – маршрут змагання знову пройде заповідними територіями. Наразі екологи готуються до чергової боротьби з джиперами – у кінці вересня організатори планують провести перегони на землях Національного природного парку «Чарівна Гавань».

«Природні куточки «Чарівної Гавані» славляться унікальними угрупуваннями гірських видів рослин , що є нетиповими для степів. Цінні рослини нещадно нищаться машинами, а тварини та птахи, що охороняються Червоною книгою України, через шум не можуть розмножуватись. Це позбавляє можливості наших дітей побачити всю цю красу», – зазначає активістка Національного екологічного центру України Сторчило Марія.

Нагадаємо, у 2010 році на Тарханкуті вже проводився джипінг-рейд, маршрут якого проходив заповідними територіями, після чого Міністерство видало наказ про заборону проведення таких проїздів цінними куточками. Окрім цього, у серпні 2010 року Міністерство охорони навколишнього природного середовища доручило своїм територіальним підрозділам утриматися від погодження на землях природно-заповідного фонду ралі, фестивалів, автомобільних та інших змагань із залученням високопрохідної техніки. Однак, ця заборона не була сприйнята організаторами – у квітні 2011 року знову відбулися змагання з джипінгу.

Проведення змагань з джипінгу на об’єктах природно-заповідного фонду є порушенням низки законів: ЗУ «Про природно-заповідний фонд», статті 252 Кримінального кодексу України, Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища України», «Про Червону книгу України» та статті 6 Міжнародної конвенції про дикі види флори та фауни і середовище існування у Європі (Бернська конвенція).

Додатково дивіться:
http://autosport.crimea.ua/otchyot-pervyj-yetap-kubka-ukrainy-2011-po-ralli-rejdam-baxa-tarxankut/

За додатковою інформацією звертайтеся, будь-ласка, до:

Марія Фатікова
Голова Молодіжного відділення Національного екологічного центру України
095 602 86 06

Марія Сторчило
Активістка Національного екологічного центру України
093 005 27 61