Херсонська влада гідно відмітила Міжнародний день права знати!

Сьогодні, у Міжнародний день права знати, було проведене засідання погоджувальної комісії з розгляду пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації “Коригування Генерального плану м.Херсона”.

Ця комісія начебто була сформована  рішенням виконкому № 379 від цього року,  текст якого на сайті міськради відсутній.  Архітектор М.Вустянський безуспішно намагався дізнатися – чи є він членом комісії, оскільки від різних посадовців він отримав напередодні протилежну інформацію.  В залі було озвучено, що кворум наявний, натомість кількісний та  персональний склад доведеться здобувати окремим інформаційним запитом або вираховувати по обличчях:

Як бачимо, великою кількістю містобудівної документації членів комісії ніхто не обтяжував. Вибіркові зміни до  Генплану “клаптиками” демонстрували на екрані.  Після засідання журналісти спитали в одного з членів комісії –  де можна побачити Генплан? – а на сайті ж є – впевнено відповів один з тих, хто “приймає рішення”.

Разом з тим, коригувати Генплан “хазяї міста” збираються цього разу суттєво, про що свідчить кількість пронумерованих червоних плям та плямочок на кожному дрібному шматочку карти:

Але далеко не кожна зміна удостоюється відкритого обговорення.  Як от, приміром, дві величенькі будівлі в зеленій зоні на фото, що вище, публічно не обговорюються, хто, чому і на яких підставах їх встромив всередину зеленої зони при наявному Мораторії на зміну цільового призначення таких ділянок  “слуг народу” цікавить мало.

Натомість в.о. управління містобудування та архітектури Л.В. Моїсеєва-Покришева детально доповідає про притягнуті за вуха “громадські слухання”, якими начебто громадськість начебто пропонувала визнати зелену зону парком. Те, що в тій самій зеленій зоні “раптом” з’явилися будівлі, посадовець, як і інші члени комісії, абсолютно випадково “не помітила”:

Так само “не помітив” Херсонський міський голова, і за сумісництвом – голова погоджувальної комісії, інших пропозицій, одну з яких він отримав рівнесенько напередодні засідання. Хоча, може як раз і помітив – зміни до Генплану у парковій зоні для ПП Шевчука та у історичному центрі міста для ТОВ “Оптовий торговий дім-02” (мережа супермаркетів ОСКАР) у порядку денному комісії були відсутні. Хоча за чутками – мали б бути.

Про те, що Генплан насправді обговорюється в тісному колі, а не із якоюсь там громадськістю відкрито і відверто підтвердив заступник голови ХОДА В.М.Котенков:

Тож, без проблем протягнувши  усі заздалегідь заплановані рішення, достойне зібрання розбіглося. Своє Право знати члени погоджувальної комісії розуміють та реалізують практично  та прагматично: що їм треба знати – їм скажуть, а що не скажуть – їм і не треба, так набагато спокійніше.

А решта мешканців Херсона має всі шанси зреалізувати своє право знати просто зрозумівши одного дня, що прокинулися  в зовсім іншому, незнайомому, чужому і відчуженому місті.

Більше фото

Довідково:
Про затвердження Порядку проведення експертизи містобудівної документації

Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.