ПОКАЗИЛИСЯ, ТА Й ГОДІ?

ПОКАЗИЛИСЯ, ТА Й ГОДІ?

Чи то від вимушеної бездіяльності в депутатських кріслах (бо ж до корита не пускають, а робити нічого не вміють), чи просто личина добропорядного громадянина стала занадто важкою для носіння, а народні обранці від ВО «Свобода» до рад усіх рівнів почали не на жарт казитись, завдаючи тим самими не лише неабиякого клопоту своїм гуру Олегу Тягнибоку та Олександру Сичу, а й суттєві незручності пересічним іванофранківцям.

Ще не встигли вщухнути пристрасті навколо «подвигів» несамовитого голови Рогатинської райради Юрія Чорного (між іншим, О. Сич від нього вже встиг відхреститись, зазначивши, що той і членом ВО «Свобода» не був, і балотувався з порушенням процедури, оскільки його кандидатуру не було погоджено з вищим керівництвом, і що голова Рогатинського осередку ВО «Свобода» вже покараний, а над самим осередком взагалі нависла загроза ліквідації), а «свободівські» народні обранці вже встигли підсунути своєму керівництву та виборцям ще кілька свиней.

Так, чимало іванофранківців стали очевидцями пікантної історії, яка трапилась 14 серпня цього року біля Івано-Франківської міської Ратуші. Йдеться про побиття депутатом обласної ради Віталієм Немішем (поруч літнього майданчика, до якого, як стверджують сусіди, він має безпосереднє відношення) Юрія С. – рідного брата одного з відомих місцевих банкірів і водночас меценатів партії, від якої пан Неміш є обраним!

Як стверджують свідки пригоди, звичайне побутове непорозуміння переросло в банальне рукоприкладство з боку депутата, що призвало до нанесення тілесних ушкоджень та звернення обох учасників до органів МВС.

Надалі, як зазначають джерела у Пасічнянському відділі внутрішніх справ м. Івано-Франківськ, події розгорталися з блискавичною швидкістю. Очевидно, не бажаючи надавати розголосу цьому інциденту та ще більше псувати підмочену репутацію партії, впродовж першої половини дня 15 серпня учасники конфлікту досягли між собою домовленості про недоцільність юридичного його продовження та відмовилися від будь-яких претензій один до одного.

Слід однак пам’ятати, що з практики залагодження подібних суперечностей, такі примирення відбуваються переважно шляхом відшкодування потерпілому моральних та матеріальних збитків.

Здавалося б, на цьому свободівські розборки нарешті закінчились, але, як свідчить російська приказка, «лиха беда – началом».

Новий інцидент з участю виборних чиновників від ВО «Свобода» трапився вже за кілька днів. На цей раз його винуватцем став обраний від партії О. Тягнибока сільський голова села Михальче Городенківського району Василь Слободян, який посеред білого дня практично в центрі Івано-Франківська жорстоко побив 27-річну продавщицю одного із салонів мобільного зв’язку. Як стало відомо, чоловік зайшов до магазину з метою зустріти там свого знайомого – працівника тієї ж крамниці. Зустріч не відбулась, і 29-річний голова сільради почав видзвонювати до своїх колег по телефону. При цьому його телефонні розмови супроводжувались образливими репліками на адресу продавщиця. Знахабнівши вщент, пан Слободян почав звинувачувати працівників магазину в тому, що вони, мовляв, занадто голосно спілкуються з клієнтами, а відтак заважають його телефонним розмовам, за що отримав зауваження від продавщиці та вимогу покинути магазин. У відповідь смілива дівчина отримала заламування рук та побиття головою об стіл і, як наслідок, госпіталізацію до обласної клінічної лікарні з діагнозом «струс головного мозку».

Певно, саме для цього мешканці села Михальче довірили В. Слободяну найвищу владу у своєму населеному пункті. Видно, справа луганського «регіонала» Ландика живе і процвітає в новій іпостасі.

За інформацією правоохоронних органів, ця історія отримала аналогічне завершення, як і в першому випадку, проте, на відміну від ситуації з В. Немішем, перш ніж обласним свободівцям удалося (десь за гроші, а десь, подейкують, і через залякування) зам’яти цей факт, він набув неабиякого розголосу в регіональних та всеукраїнських засобах масової інформації, і ця інформація, що найгірше, дійшла до голови партії О. Тягнибока, викликавши цілком зрозуміле його обурення. А ще це поставило у незручне становище О. Сича, змусивши його провести навчання для журналістів на тему, як треба писати матеріали про «Свободу», бо ті, мовляв, роздули «звичайний побутовий конфлікт» до політичного піару, й оголосити сільголові- штрафнику партійну догану «за те, що він дав втягнути себе у конфлікт» (зауважимо: не спричинити конфлікт, а втягнути себе в нього). «Я викликав Слободяна, – зазначив головний обласний свободівець, – і він сказав мені, що це все неправда, що він ні в чому не винен». Ну як тут не згадати знаменитого Рафіка з відомого номера учасників шоу «Камеді-клаб»: Рафик нэ в чом нэ виноват, он сам ко мнэ пешком пришёл и сказал: «Папа, я нэ в чом нэ виноват».

Петро Порубаний