Польща та Україна в боротьбі за незалежність 1918-1920

Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові та Книгарня “Є” запрошують Вас на презентацію книжки “Польща та Україна в боротьбі за незалежність 1918-1920”, яка відбудеться 20 вересня. Початок — о 18.00.

У презентації візьмуть участь:
редактор книжки Тадеуш Кшонстек (Варшавський університет, Центр східноєвропейських студій);
д-р іст. наук проф. Ярослав Грицак (УКУ);
д-р іст. наук проф. Микола Литвин (Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України);
д-р іст. наук проф. Віктор Голубко (ЛНУ ім. І. Франка);
д-р іст. наук доц. Богдан Гудь (ЛНУ ім. І. Франка);
ген.-лейт. Збройних Сил України Людвік Коберський;
консул Марцін Зєнєвіч (Генеральне Консульство РП у Львові).

Видання містить статті, присвячені буремному періодові в історії наших народів
1918-1920 рр., що їх українські та польські дослідники представляли під час історичної конференції в м. Луцьк у 2008 р. Книжку з післяконференційними матеріалами було видано зусиллями Генерального Консульства РП в м. Луцьк.

Завдяки цій книжці читачі зможуть більше дізнатись про боротьбу України за незалежність 1917-1921 рр., здобуття Польщею незалежності у 1918 році, політичне та військове обґрунтування союзу Пілсудський — Петлюра у 1920 році, про спільну боротьбу з більшовицькою армією на території України та Польщі, а також про долю солдатів Української Народної Республіки після 1920 р. та історичні традиції обох армій. Ці та інші теми досліджували польські та українські історики: Чеслав Гжеляк, Ереміяш Сліпєц, Владислав Верстюк, Микола Кучерепа, Микола Литвин, Людвік Коберський, Орест Красівський, Віктор Голубко, Богдан Гудь та ін.

Редактор цієї книжки, Тадеуш Кшонстек — пілот авіації, полковник у відставці, польський дослідник, що від початку 1990-их років тісно співпрацює з українськими істориками у цій темі. Книжка присвячена пам’яті солдатів польського війська, Першого маршалка Польщі Юзефа Пілсудського та солдатів армії Української Народної Республіки та Головного Отамана Симона Петлюри, а також світлій пам’яті Президента Польщі Леха Качинського.