Прес – реліз “Джипінг – боротьба триває”

Джипінг – боротьба триває
Національний природний парк «Тузловські лимани»

23-го вересня в м. Одеса пройшла пресс-конференція «Джипінг – боротьба триває» приводом до проведення пресс-конференції стала інформація, яка з’явилася у липні 2011 року на сайті Білгород-Дністровської міської ради щодо проведення раллі «Бессарабія». Організаторами прес-конференції виступили організації «Відродження» та «Національний екологічний центр України».

Варто зазначити, що дати проведення цього раллі ще не має, принаймні офіційно, але на сайті вже міститься мапа з запланованим маршрутом. Зокрема він має пройти саме по території 2-х об’єктів природно – заповідного фонду України, а саме: національному природному парку «Тузловські лимани» та по території, що віднесена до Дунайського біосферного заповідника (верхів’я лиману Сасик). Траса через національний природний парк за цією картою, буде пролягати також через заповідну зону парку – Причорноморську косу, що є прямим порушенням законодавства.

« В інформації про проведення ралі-рейду «Бессарабія» сказано про те, що земля від Аккерману до Кілії має багату історію, культуру, традиції. І жодного слова про те, що там багата природа. Насамперед, Тузловські лимани є водно-болотними угіддями міжнародного значення. Вони внесені в список найбільш цінних територій планети», – повідомляє Ігор Гєржик (заступник директора РЛП (регіональний ландшафтний парк) «Тилігульський»)

Підкреслимо, що останнім часом змагання на екстремальних транспортних засобах, зазвичай організовуються в малолюдних місцях з живописними краєвидами і важко прохідними маршрутами. Такими територіями в Україні здебільшого є об’єкти природно-заповідного фонду – заповідники, національні природні парки та регіональні ландшафтні парки. Відтак, перегони нерідко грубо порушують Закони України «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону навколишнього природного середовища України», «Про Червону книгу України» та ст. 252 Кримінального Кодексу України.

Як зазначалося вище, однією із цілей джиперів наразі має стати новостворений Національний природний парк «Тузлівські лимани» в Одеській області. «Тузловські лимани, що тривалий час чекали на увагу та охорону з боку держави і щойно утворений національний парк, який зараз на стадії формування, отримає нищівний удар, адже перегони на важких транспортних засобах, особливо в заповідній зоні парку – Причорноморській косі, де забороняється навіть перебування людини, не сприятимуть їхньому збереженню», – зазначає Ірина Вихристюк, голова Татарбунарської районної громадської екологічної організації «Відродження».

Нагадаємо, що у 2008 році обласна державна адміністрація Івано – Франківської області прийняла розпорядження №138, що забороняє заїзд приватного транспорту на території природно-заповідного фонду області та дає розпорядження відповідним природоохоронним органам не погоджувати змагання і вести контроль за можливими самовільними спробами джипінгу.

«Наразі, для уникнення жахливих наслідків проїзду автотранспорту по території Національного природного парку «Тузловські лимани» та по території інших об’єктів природно-заповідного фонду України, громадські екологічні організації звертаються до обласних державних адміністрацій з проханням невідкладного підписання розпоряджень про заборону проведення джипінгу на об’єктах природно-заповідного фонду», – говорить Марія Сторчило, активіст Молодіжного відділення в м. Києві, Національного екологічного центру України.

За додатковою інформацією звертайтесь до Ірини Вихристюк: (04844) 310 – 66, (067) 95-64- 226
Марії Сторчило (093)0052761
Марії Фатікової (095)6028606