Сьогодні Міжнародний день Права Знати

Вже в дев`яте 28 вересня в багатьох країнах світу відзначається  Міжнародний  день Права Знати. Міжнародний день Права Знати започаткований The Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet) (http://foiadvocates.net/)  і вперше був відсвяткований у 28 вересня 2003 року.

Метою започаткування Міжнародного дня Права Знати є підвищення правосвідомості людей щодо отримання ними інформації, яка є у розпорядженні влади, про те, яким чином та на які потреби урядовці витрачають кошти кошти платників податків.

 

З травня цього року в Україні почав діяти Закон “про доступ до публічної інформації”, метою якого було забезпечити реалізацію Права Знати.  За час,  що минув ми оприлюднили на порталі “Право Знати” 90 публікацій, об`єднаних в серію Доступ до публічної інформації, хроніки. Ми побачили ті позитивні моменти, які приніс в наше життя цей Закон, але ми побачили, що переважна більшість наших критичних зауважень до Закону отримала практичне підтвердження.

Пропонуємо вашій увазі 2-ві статті “Тріумф громадянського суспільства, чи скромна перемога влади?” Олександра Северина та “Підсумки реалізації Закону України “Про доступ до публічної інформації” до 9-го Міжнародного дня Права Знати” Оксани Нестеренко, в яких узагальнюються недоліки Закону та практика його застосування.

Вітаємо всіх, кому небайдужа свобода інформації, хто прагне знати і обстоює це право з Нашим Святом! Пам`ятаємо: “Навіть самий прекрасний закон є лише інструментом, котрий в умілих руках може творити дива, а в ледачих руках (та за нерозумної голови) залишиться лише “важким тупим предметом”. Тож чи справдить Закон “Про доступ до публічної інформації” покладені на нього сподівання – цілком залежить від волі, завзяття, наполегливости українців.”

Сподіваємось, що наступного року у 10-й Міжнародний день Права Знати ми проведемо третю і останню прес-конференцію під назвою “Право знати, чи обов’язок не знати? Що обирає Україна.”1. Сподіваємось, що наша країна обере Право Знати!

 

ВГО “Альянс Майдан”
ГІМЦ “Всесвіт”
Харківська правозахисна група

1 Прес-реліз прес-конференції 28 вересня 2010 року, прес-анонс прес-конференції 2011 року.