У Кременчуці страйкують робітники, регіонали проблеми не помічають

Робітники кременчуцького заводу залізобетонних шпал оголосили страйк і вимагають виплатити їм заборговану за кілька місяців зарплату
Люди кажуть: підприємство, яке оголосили банкрутом ще в грудні минулого року, працює під новою юридичною адресою. Натомість їхні відпускні й відрахування до пенсійного фонду зникли невідомо куди

Акцію протесту робітники Кременчуцького заводу залізобетонних шпал провели учора, 19 вересня. А на сьогоднішній сесії Кременчуцької міської ради з депутатським запитом щодо ситуації на підприємстві виступив Олег Говорушко, депутат міськради округу, де розташований завод.

Однак, депутати міськради фракції Партії регіонів не підтримали депутатський запит свого колеги голосуванням. Можливо, причиною такої позиції депутатів стало те, що до складу фракції входить власник заводу Сергій Гамза, від якого люди й вимагають повернути гроші.
Від самого ранку 19 вересня на заводі залізобетонних шпал, що на Третьому Занасипу, оголосили страйк. Робітники відмовилися ставати до роботи, вимагаючи віддати їм заборговану зарплату. Натомість керівництво, за словами робітників, пригрозило звільнити їх з роботи «за статтею». Тоді люди викликали до заводу депутата міськради цього округу Олега Говорушка та журналістів.

Робітники розповіли, що минулої п’ятниці, 16 вересня, попередили адміністрацію заводу про намір страйкувати, якщо їм не віддадуть заборговану зарплату. Але керівництво лише пригрозило звільненням бунтівникам. Ніяких грошей люди не побачили.

Люди вимагають від власників заводу, якими називають родину депутата міської ради Сергія Гамзи, віддати заборговану зарплату за липень та серпень цього року, а також гроші, які їм не виплатили за два останні місяці 2010 року через те, що ТОВ «УкраїнаПромресур», на якому вони були оформлені, стала банкрутом.

«У грудні завод працював у дві зміни, а «УкраїнуПромресурс» зробили банкрутом, – кажуть робітники і розповідають, що з січня їх примусили написати заяви про прийом на роботу в нову комерційну структуру – Торговий дім «УкраїнаПромресурс». Під час цих переоформлень люди втратили відпускні. Окремі робітники, яким набридли постійні невиплати зарплати, зараз судяться з керівництвом за свої гроші.

Також робітники розповіли, що це вже вдруге їхній завод визнають банкрутом. Вперше це було ще в 2003 році. Відтоді дуже часто змінюються керівники, але традиції невчасно розраховуватися з працівниками залишаються.

Депутат міськради Олег Говорушко пообіцяв, що звернеться до прокуратури міста з вимогою вплинути на власників заводу, аби ті віддали людям гроші.

Юлія Билина,

медіа-центр “Репортер”