Український клуб Одеси презентував Вільний університет

Український клуб Одеси презентував Вільний університет – дискусійний майданчик для становлення політичної нації.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами ініціаторів відродження Українського клубу Одеси, його ідею вони визначили так: “Через громадянське суспільство до політичної нації”.

“Ми бачимо місію Вільного університету передусім у пробудженні через просвітництво громадянської активності представників різних верств суспільства, – заявив його проректор Володимир ПОЛТОРАК. – Без усвідомлення культурних та історичних надбань, приєднання до загальноєвропейських процесів нашим співвітчизникам навряд чи вдасться звільнитися від заскорузлих ідеологічних догм і стереотипів”.

За словами натхненника і мецената Вільного університету УКО Віталія ОПЛАЧКА, “від традиційної форми лекторію за участю авторитетних українських та зарубіжних учених-істориків, дослідників, політологів, публіцистів ми зараз переходимо до “круглих столів” і жвавих семінарів з найбільш нагальних проблем сучасності. Непорушними вважаємо лише принципи університету: відкритість, публічність, доказовість, академічність”.

Для забезпечення високого інтелектуального рівня дискусій продовжимо запрошувати як вітчизняних учених і дослідників, так і авторитетних науковців з Канади, США, Австрії. Зокрема, найближчим часом, додав В.ОПЛАЧКО, з одеситами зустрінуться у Вільному університеті професор Віденського університету Андреас КАППЕЛЕР, що досліджує на європейському тлі проблематику українського та російського націєтворення, запропонує своє бачення процесів посткомуністичних трансформацій в Україні: “між недолугим авторитаризмом та дисфункціональною демократією” відомий публіцист Микола РЯБЧУК, інші учені та дослідники супільних процесів.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2010 року близько 200 представників української громади Одеси провели у престижному Центрі актуального мистецтва збори, на яких відновили заради «задоволення своїх національно-духовних потреб» діяльність «Українського клубу Одеси».

За словами одного з ініціаторів Андрія ЮСОВА, упродовж першої половини ХХ століття «українська громада надзвичайно постраждала від тоталітарних режимів», втративши кращих представників. Складний період переживає українство Одеси й зараз, що спонукало найбільш активних одеситів, як і в 2010 році, до консолідації зусиль заради реалізації актуальних завдань для громади й суспільства.

Членство в «Українському клубі» може набути будь-хто з одеситів – громадян України, незалежно від національної приналежності, кому близькі ідеали українства”.

«Місія клубу є дуже важливою нинішніх умовах, – зазначив, зокрема, голова ради Інституту національних інтересів Юрій РАДУХІН, – оскільки національна самосвідомість суспільства може врятувати українську державність і суверенітет, захистити Україну від бажаючих її розшматувати та продати в роздріб… Життя вимагає від нас гуртування навколо захисту національної спадщини та інтересів України».

УНІАН

Презентація Вільного університету

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.