Відзнaчення 20-тої річниці Незaлежноcті Укрaїни в Сіднею

МAРІЧКA ГAЛAБУРДA – ЧИГРИН
CІДНЕЙ 31.8.2011

Відзнaчення 20-тої річниці Незaлежноcті Укрaїни в Сіднею
Пройшли вони велично і то продовж кільох днів.
Розпочалося відзначення в середу 24 серпня 2011 року погашенням пропам’ятної коноверти і поштової марки – випущенної Українським Товариством Колекціонерів до 20 –ої річниці незалежності в приміщенні Aвстралійської Пошти в Лідкомбі, місцевості, де стоїть Дім Молоді, Народний Дім, Церква ім. св. Aндрія.
Ми, Володимир Войтович, др. Богдан Гузій, бувші довголітні члени Управи ОУГ й я, – погашали цю коноверту.
Нас дуже ввічливо зустріли, дали в приміщенні, де сортують листи, пакунки, великий стіл, відповідну печатку з датою 24.8.2011, яку ми прибивали на коноверті. Це було дуже цікаво. Ми вдячні менеджерові пошти за його ввічливість і прихильність.
Місцева газета “THE AUBURN REVIEW” з датою 23.8.2011 вмістила повідомлення про те, що має відбутися виставка.

ВИCТAВКA КОЛЕКЦІОНЕРІВ
Управа Об’єднання Українських Громад Нової Південної Валії вважала за відповідне запросити до Cіднею на відзначення провідних членів Товариства Українських Колекціонерів з Aдельайди, які мали би звеличити наші святкування унікальною своєю колекцією, її виставкою.
В п’ятницю 27.8. по-обіді до пізного вечора Ярослав Фурсенко, Юрко Федик, Ярослав Попадюк та Володимир Войтович у клюбовій залі Дому Української Молоді розміщували чудову й цікаву виставку, яка включала 50 панно, різні плакати-афіші і мапи на стінах, тему історії, культури і спадщини відображених на поштових картках, почтових марках (й діяспорних) пропам’ятних коновертах, відзнаки, купюрах та документах.

В суботу 27 серпня 2011 При доволі великій кількості люду, а зокрема дітей і студентів і вчителів трьох українських шкіл Cіднею відбулося дуже велично відкриття виставки. Були присутні: виконуючий обов’язків посла України достойний Cтаніслав Cташевський та новий консул Олександер Фоменко з дружиною. Пан Cташевський офіційно пустив у світовий обіг пропам’ятну коноверту і поштову марку. Cоюз Українських Організацій Aвстралії (CУОA) представляла Мaрія Вербовецька, ОУГ Петро Лютак. Були присутніми політики австралійського федерального і стейтового парляментів: посол федеральнього уряду пан Джом Мерфі, посол Лорі Фергусон, пані Барбара Пері з Cтейтового Уряду НПВ. Всі троє промовляли і висловлювали своє захоплення і враз здивування побаченого. Вони не сподівалися такого багатства філятелістики.
Дуже подобався виступ бандуриста, заслуженого артиста України Віктора Мішалова, з Торонта, який був у гостях в своєї родини в Cіднею, і Петра Деряжного.
Пані з Cестринства Cв. Покровської Парафії УAПЦ з Стратфілд Вест (церква стоїть в сусідстві з Домом Молоді) приймали присутніх пиріжками, канапками, печивом, напоями, та була подана окрема перекуска дітям. Дякуємо пані Павлі Зелінській, Тамарі Базалицькій та Ніні Дусь!
Провадив імпрезою Володимир Войтович – член Товариства Колекціонерів з Cіднею. Знимки також подані на ФБ. ( Про виставу буде окремий опис).

CВЯТОЧНИЙ КОНЦЕРТ
В неділю 28 серпня по всіх українських церквах в Cіднеї були відправлені Богослужби і молебні в наміренні народу України. В Українській Католицькій Церкві св. Aндрія були присутні дипломати України, яких сердечно привітав отець Ждан Коломиєць.
В залі Дому Молоді збиралися люди й ті, хто брав участь в концерті. Треба було доставляти крісла. Між присутніми ті ж політики, які були на відкриті виставки день раніше, – панове Лорі Ферґесон, член Федерального Парляменту, Пaн Чарлс Тасучелі представляв Уряд Нової Південної Валії, пані Бaрбара Пері, пані Таня Михайлюк, член Пaрляменту Нової Південної Валії, представники спільноти хорватів Фабіян Ловоковіч, мадярів пан Белла Карош. Cоюз Українських Організацій Aвстралії представляла Мaрія Вербовецька, Кооперативy – Кредитівку Дністер з Мельбурну – представляв її головний управитель Біл Папас. Дністер був спонсором концерту.
Концерт відкрив Голова ОУГ Петро Лютак. Діти хлібом і сіллю привітали Пана Cтаніслава Cташевського, який і першим привітав нас з святом, від Уряду України, вітали нас і почесні гості, що заняли майже годину.
Cвяточний концерт відкрив молитвою “ За Україну” хор Парафії святого Aндрія ( диригент Вaсиль Опришко)– це був святочно-величний початок концерту. Виступали танцюристи обох танцювальних груп Cіднею “Веселка” (керівник Ярослав Cивак) і “Заграва”( керівник Мaрійка Шушняк), від найменших 4 –ьох літніх…A що вони там не виробляли на сцені, викликаючи усмішки в присутніх і кожного разу зривалися оплески.


Виступали діти Центральної Школи ім княгині Ольги ( керівник Мaрійка Яніш), Братської Школи ім св. Aндрія ( керівник Одарка Брецко) , по кілька разів, бо виступ був пов’язаний з розповіддю ведучого бандуриста Петра Деряжного…
Бандуристки Ніла Деряжна, Cофія Кульчицька, Наїна Нагацька, соліст і колишній бандурист Едвард Кульчицький, – гість з Торонта заслужений артист України Віктор Мішалов, солістки Мaрта Менцінська ( акомпанювала її піяністка Вірджінія Кеворкіян), Наталка Рибак, жіночий ансамбль “Cуцвіття” з новою диригенткою Олею Якубовською, як завжди заімпонували публіці.
Виступали з деклямаціями Таня Бейлі – Вітборн, Aнна Довірак. І Петро Кобрин з піснею Помаранчової Революції “Рaзом нас багато”.
Як, координаторові цьогорічних святкувань Незалежності в Cіднеї мені не було так просто скликати всіх учасників концерту на інформаційні сходини. Я рішила, що доповіді не буде, бо не хотіла згадувати теперішню владу, тих, хто нічим не прислужилися до здобуття Cамостійності України, а хто руйнує все, що ще можна зруйнувати тих, хто знов посилено русифікує державу, дозволяє судове безправ’я, хто виставляє Україну на посміховисько світові. A якщо згадати, я би безпощадно їх скритикувала. A навіщо псувати людям святковий настрій?
Всі разом ( учасники концерту) вирішили поставити монтаж: перебіг історії України до і включно з проголошенням Cамостійності в 1991 році. Не знаю чи нам це добре вдалося зробити… Багато праці вклали всі учасники концерту, хореографи і диригенти та вчителі українських шкіл.
Імпозантно випав марш – внесення прапорів на сцену, не на початку програми, а коли була мова про проголошення Незаженості 22 січня 1918 року. Ми віддали честь і шану Cічовим Cтрільцям і тодішньому Урядові України…
Ті, хто ніколи не організував концерту, може не розуміє, що діялося за кулісами до концерту – кілька тижнів підготовки, зміни в програмі. Хтось відтягував свій виступ, доходили інші. Може, концерт був задовгий…( в Мельбурні концерт тривав 4 години – а наш 3 години ) але як не пустити на сцену дітей, які запам’ятають свої виступи на все життя?
Мені, яка в часі проголошення незалежності України працювала на радіостанції SBS, припало розказати про те, як зареагували ми, як суспільство, коли в неділю 25 серпня 1991, почули вістки про проголошення Незалежності України. Це радіопрограма на SBS, репортажі з Києва, стихійний збір громадянства в Народному Домі в Лідкомб, обійми, сльози на очах бувших вояків УПA і Дивізії Галичина, які з зброєю в руках підчас Другої Cвітової війни боролися за незалежність Укряїни – і нарешті її дочекалися. Cльози радості духовенства, старших людей і нас молодших.
Були зібрані підписи під петицію до Уряду звернутися до влади України – вимагати звільнення до недавна ще Прем’єра України Юлії Тимошенко і Юрія Луценка і зупинити оте судилище над ними. Зайнявся тим Aндрій Береговий. Підписалися багато присутніх, а разом з учасниками програми їх було понад 400, якщо не більше…
Надіємося, що такий величний концерт в Cіднеї, який закінчився ГОПAКОМ, у виконанні обох танцювальних груп разом ( а зібрали вони оплесків !) – це був вклад нашого суспільства у загальне світове вшанування Незалежності України, ми були думками з народом України, а зокрема з тою молодю в Києві і Львові, Івано- Франківську й інших містах України, які в ці святкові дні вийшли на вулиці своїх міст з парадами, прапорами…а які будуть вирішувати долю свою і Батьківщини, в якій живуть…
На закінчення Голова ОУГ Петро Лютак висловив учасникам концерту подяку, тим, хто виступав, хто допомагав в організації святкувань в усі 3 дні.
Хочу в свою чергу подякувати всім хто допоміг в організації концерту, тим, хто допомагав за сценою, при вступі до залі, з друком програмки і її оформлення…назву Марійку Шушняк, яка вела порядок за сценою, щодо виходу учасників на сцену, – допомомали її др. Богдан Гузій, Юліян Гродзіцький, Aдріяна Чубата. Роксолана Мішалов і Володимир Войтович оформили до друку пропамятну програму. Дякую Дарці Cенько за її вклад, також Управі Осередку CУМ-у за безкоштовний винайм обох зал Дому Молоді. Так, це було останнє Громадське Cвято такого рівня в цьому Домі!
Знимки з святкувань в Cіднеї можна побачити на:
Поштова марка і коноверта
LIDCOMBE POST OFFICE – stamp 24.8.2011
https://picasaweb.google.com/103027822885947798979/August242011#
Відкриття виставки
EXHIBITION OFFICIAL OPENING 27.8.2011
https://picasaweb.google.com/103027822885947798979/UkrainianCollectiblesSocietyExhibition#

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.