90% депутатів не реагують на звернення

Всього лише близько 10% депутатів Миколаївської міської ради реагують на інформаційні запити, які приходять на їх адресу. Такий висновок був зроблений представниками громадської організації «Центр аналітичних досліджень» після спеціально проведеного експерименту.

 

Громадська організація «Центр аналітичних досліджень» направила на ім’я кожного з дев’яноста депутатів Миколаївської міської ради запити, в яких була викладена прохання повідомити про те, скільки зустрічей зі своїми виборцями провели депутати, які проблеми їм вдалося розв’язати і над вирішенням яких проблем вони працюють.

 

Зазначимо, що за законом «Про доступ до публічної інформації» депутати місцевих рад не зобов’язані в обов’язковому порядку надавати відповіді на інформаційні запити, але зобов’язані реагувати на звернення громадян. Запити, підготовлені «Центром аналітичних досліджень», були зареєстровані через апарат Миколаївської міської ради і підпадають під класифікацію «звернень».

 

У ході експерименту, проведеного представниками «Центру аналітичних досліджень», стало очевидним, що тільки мала частина депутатів міської ради налаштована на діалог із суспільством – з 90 місцевих обранців на прохання розповісти про свою діяльність відгукнулися лише 11 депутатів і це навіть при тому, що питання, які були їм задані, носили «PR-характер» і не були провокаційними.

 

Хто ж відгукнувся на пропозицію розповісти про свої досягнення на ниві громадської роботи на благо городян? ГО «Центр аналітичних досліджень» отримала відповіді від п’яти представників Партії регіонів – А. Іллюк, В. Воронова, О. Топчій, Т. Щедрова та В. Тельпіса (фракція складається з 60 осіб); від трьох представників «Фронту Змін» – Про . Мудрак, А. Мишкіна і А. Жолобецький (фракція складається з 6 чоловік); від двох представників «Партії Зелених Україна» – С. Литвака і М. Терещенко (фракція складається з 3 чоловік); від одного представника ВО «Батьківщина» – Ю. Мостового (фракція складається з 4 чоловік).

 

Як бачимо, список виглядає вельми скромно. Ніяк не відреагували на запит представники Комуністичної партії України (6 представників), партії «Третя сила» (5 представників), партії «Сильна Україна» (4 представники). Не було отримано відповіді і від єдиного представника партії «Справедливість» В. Карцева і єдиного представника ВО «Рідна Вітчизна» С. Кантора.

 

Не виключено, що ті з депутатів, які не відповіли на запит, могли його і не отримати, але в цьому випадку це показує «чудову» роботу апарату міської ради та змушує задуматися про ефективність цієї самої роботи. Якщо припущення про те, що співробітники апарату міської ради з якихось причин не передали запит тому чи іншому депутату, то де гарантія того, що звернення городян з приводу конкретної проблеми, яка вимагає негайного вирішення, потраплять у поле зору місцевих «народних обранців» . У цьому контексті необхідно зазначити, що секретар міської ради «регіонал» В. Коренюгін також не побажав відповідати на поставлені питання.

 

Серед відповідей, отриманих «Центром аналітичних досліджень» від депутатів можна виділити два: формальну відписку від депутата М. Терещенко (не дав відповіді ні на одне питання) і порожній лист від депутата-БЮТівця Мостового.