Кременчуцькі пенсіонери та чорнобильці протестували проти скорочення соціальних виплат

Сьогодні, 10 жовтня, на площі перед Кременчуцькою райдержадмістрацією відбувся невеликий мітинг, в якому взяли участь представники громадських організацій чорнобильців, дітей війни та ветеранів.

Учасники мітингу висловили протест проти дій влади скоротити соціальні виплати ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, дітям війни, воїнам, що пройшли війну в Афганістані, військовим пенсіонерам та іншим пільговикам.

«Наших пенсій не вистачає навіть на продукти харчування та комунальні послуги, не кажучи вже про медикаменти, лікування, товари повсякденного вжитку…
Незважаючи на це, замість обіцяного президентом покращення життя, нехтуючи вимогами Конституції… Кабінет міністрів України, нова влада взяла курс на обмеження і ліквідацію соціальних гарантій, ставлячи громадян, які їх потребують, на грань фізичного виживання», – сказано в резолюції мітингу.

Валерій Більченко, голова Кременчуцької міськрайонної організації «Союз.Чорнобиль» говорить: «уряд намагається відібрати не пільги, а виплати, які компенсують чорнобильцям втрачене здоров’я.

Зокрема, представників чорнобильських та ветеранських організацій обурили наміри нардепів прийняти закон №9127, який, на думку протестувальників, по суті, скасує соціальні виплати, гарантовані пільговикам спеціальними законами. Адже законопроект передбачає, що розміри соціальних виплат та доплат чорнобильцям, афганцям, дітям війни, жертвам нацистських переслідувань та війським пенсіонерам будуть нараховуватися не за законами, а «виходячи з наявного фінансового ресурсу», яким в ручному режимі керуватиме прем’єр Микола Азаров.

Учасники мітингу говорять: уже сьогодні уряд блокує багато виплат. Люди місяцями не можуть дочекатися навіть тих коштів, які їм винна держава за рішеннями судів.

Зокрема, про затримку виплат дітям війни говорила Євдокія Старушко, голова громадської організації дітей війни. Ліквідатори аварії на ЧАЕС, які сьогодні мають інвалідність, також говорять: судилися за гідну пенсію, хоча закон передбачає її виплату без судової тяганини.

В резолюції мітингу окрім вимог до Верховної ради України негайно припинити розгляд законопроекту №9127 та передбачити в держбюджеті на 2012 рік соціальні виплати усім пільговикам повному обсязі міститься також вимога припинити спроби прийняти закон «Про ринок землі». Натомість в резолюції мітингу пропонується продовжити мораторій на продаж землі в Україні.

За приблизними підрахунками журналістів, у акції протесту в Кременчуці взяло участь приблизно 200 осіб переважно пенсійного та передпенсійного віку.
Акція протесту пройшла мирно й без конфліктів. Представників влади чи навіть депутатів місцевого рівня від жодної партії помічено не було. Хоча учасники мітингу передали резолюцію як Кременчуцькій міській раді, так і райдержадміністрації, сподіваючись, що депутати та чиновники підтримають їхні вимоги до Верховної ради та президента.

Юлія Билина,
медіа-центр “Репортер”