На Поліссі відновили поховання вояків УПА

8 жовтня у с. Літвиця Дубровицького району Рівненської області встановили чотири козацькі хрести на могилах вояків УПА. У травні 2011 р. благодійна ініціатива “Героїка” розпочала збір коштів для відновлення повстанських поховань на літвицькому сільському цвинтарі. У серпні 2011 р. на прохання сільського голови село відвідало Товариство пошуку жертв війни та політичних репресій “Пам’ять”. Пошуковці провели дослідні роботи, в результаті яких виявили п’ять кістяків: один жіночий (цивільна особа) та четверо військових серед яких курінний УПА Микита Скуба-”Лайдака”. На пожертви благодійників було виготовлено чотири козацькі хрести, які доправили з Черкащини на Рівненщину та встановили на могилах загиблих воїнів. Для монтажу чотирьох пам’ятників (вага кожного понад 200 кг) знадобилась праця 10 людей і два дні роботи. Освячення хрестів здійснив священик УПЦ КП от. Микола.

Наразі пам’ятники встановлені на армований фундамент, який чекає на остточне затвердіння, після чого залишиться прибрати опори та впорядкувати землю довкола могил.

Невдовзі благодійна ініціатива “Героїка” оприлюднить перелік жертводавців, кошторис витрат та дату урочистого відкриття повстанських поховань, на яке будуть запрошені всі бажаючі.

http://geroika.org.ua/2011/10/09/na-polissi-vidnovyly-pohovannya-voyakiv-upa/