Правозахист без правозахисників

Коментар координатора ГРАДу Василя Сухова

щодо нового складу Громадської ради при ГУ МВС України в Дніпропетровській області

«Дивує якісний персональний склад цієї ради з огляду на те, що до неї не увійшов жодний правозахисник, хоча це громадська рада з питань дотримання прав людини. Через це я маю великі сумніви, що хтось реально буде захищати права людини, які порушуються міліцією.

В попередньому складі ради було семеро правозахисників – людей, які активно працювали, виїжджали в місця конфліктів розбиратися із проблемами, контролювали умови тримання осіб під вартою, приймали громадян та надавали їм правову допомогу, виконували на громадських засадах великий обсяг роботи.

В новому складі крім семи представників керівництва ГУМВС присутні, п’ятеро осіб так чи інакше пов’язаних із правоохоронними органами. З п’яти керівників ЗМІ – четверо представляють провладні ЗМІ. Тобто абсолютну більшість складають люди, далекі від принципів та духу правозахисту.

Керівництво міліції прекрасно розуміє, що Громадська рада сприяє також самоочищенню міліції. Одразу стає зрозумілим, що міліція не прагне самоочищуватися, якщо створює лише формальну, кишенькову Громадську раду.

Ліквідувавши попередній склад Громадської ради керівництво ГУ МВС письмово запевнило, що включить колишніх членів ради до складу нової, в разі її створення. Ми подавали документи для участі в роботі цього органу, але утворення нової ради стало сюрпризом.

Правозахисники незалежно від своєї участі в діяльності ради продовжать роботу. Тільки раніше вони могли вести прямий діалог з керівництвом обласної міліції, а зараз, можливо, це доведеться робити більш публічно, через пресу. Не виключено, що правозахисники і громадськість організуються для забезпечення реального контролю суспільства за діяльністю правоохоронних органів, за верховенство права і дотримання прав людини в їх діяльності. Це суттєвий мінус для міліції, яка вирішила відгородитися від правозахисників».

Довідка: Василь Сухов працював у складі попередньої Громадської ради при ГУ МВС України в Дніпропетровській області з 2008 року. З січня 2011 року її ліквідували. Тоді Василь Сухов став головою комітету з прав людини Громадської ради при Дніпропетровській ОДА. 21 жовтня цього року розпочала роботу Громадська рада з оновленим складом.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.