У педуніверситеті ім.Драгоманова заперечують схвалення «мовного» законопроекту Ківалова-Колєснічєнка

Колективне звернення ініціативної групи студентів і викладачів Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова

У вівторок, 18 жовтня народний депутат України від фракції «Партія регіонів» Вадим Колесніченко опублікував в Інтернеті інформацію, згідно з якою Національний педагогічний університет України імені М.П. Драгоманова підтримав законопроект «Про засади державної мовної політики».

Відповідно до оприлюдненої інформації експертний висновок своїм підписом затвердили ректор НПУ В.П. Андрущенко, доктор філологічних наук, професор Л.І. Мацькo та вчений секретар О.Г. Ярошенко. «Загалом, – резюмується у висновку, – запропонований проект закону відповідає законодавству України, міжнародним зобов’язанням та заслуговує на прийняття».

Любов Іванівна Мацько повідомила, що вона лише вичитувала текст висновку на предмет помилок після надходження відповідного розпорядження від секретаря проректора з економіки і організації навчально-виховної роботи Падалки Олега Семеновича, і ніколи не читала сам законопроект, а сама експертна оцінка провадилася без участі викладачів Інституту української філології. Також вона повідомила, що текст висновку був складений з численними порушеннями правил вживання української мови.

Враховуючи викладене вище, ми, студенти і викладачі НПУ імені М.П. Драгоманова, висловлюємо категоричний протест проти такого кроку з боку керівництва вищого навчального закладу. Крім того, враховуючи, що наразі ректор Андрущенко Віктор Петрович, перебуває у відпустці, існує ймовірність того, що його підпис під вище згаданим висновком було підроблено.

Хочемо наголосити, що законопроект Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» майже повністю відтворює проект закону «Про мови в Україні», внесений на розгляд Верховної Ради України рік тому, який був засуджений, як міжнародними організаціями, такими як ОБСЄ та Венеціанська комісія, так і в Україні, викликавши хвилю багатотисячних акцій протесту по всій країні.

Ми вважаємо, що прихованою метою законопроекту Ківалова-Колесніченка є легітимізація русифікації України, яка здійснюється нинішньою владою, а у разі ухвалення і втілення у життя цього законопроекту ще більшого масштабу набудуть порушення мовних прав українців та представників справжніх національних меншин України, будуть порушені засади конституційного ладу України, розпочнеться процес її федералізації, виникне серйозна загроза цілісності української держави. На нашу думку, підтримка даного законопроекту є неприпустимою для головного педагогічного вищого навчального закладу країни, адже саме тут готуються фахівці, які в майбутньому мають прищеплювати дітям у школах дух патріотизму і поваги до державної мови.

З огляду на наведені вище обставини ми вимагаємо:

1. Терміново відкликати підпис ректора НПУ імені М.П. Драгоманова з-під цього документа.
2. В разі підробки підпису ректора під висновком провести службове розслідування і покарати винних у цьому.
3. Провести справжню прозору експертну оцінку законопроекту «Про засади державної мовної політики» за участі провідних викладачів Інституту української філології та Інституту політології та права, а також влаштувати широке обговорення даного питання за участі зацікавлених студентів.

Для досягнення бажаного результату ми оголошуємо про початок негайного збору підписів студентів і викладачів під цим зверненням.

Звернення й зібрані підписи будуть передані ректорові НПУ Андрущенку В. П. одразу ж по його поверненні з відпустки.