Україну сватають в експортери біогазу

Використання біомаси для виробництва енергії з біогазу депутат Бундестагу Ганс-Йозеф Фелль називає чудовою можливістю для України. А ще заявляє, що Україна може постачати біогаз Німеччині.

Якщо президент Янукович підпише зміни до закону про електроенергетику щодо біогазу, українські фермери, власники біогазових установок зможуть розраховувати на продаж виробленої електроенергії за “зеленим тарифом”. Раніше під біомасою законодавці розуміли лише речовини рослинного походження, нині біомасою вважатимуть речовину органічного походження, що зазнає біологічного розкладу, у вигляді продуктів, залишків та відходів сільського господарства (рослинництва і тваринництва), харчової промисловості, лісового господарства і технологічно пов’язаних з ним галузей промисловості, що можна використати як паливо з метою перетворення енергії, що міститься в них.

Депутат німецького Бундестагу Ганс-Йозеф Фелль, один з авторів німецького закону про «зелений тариф», вітає заохочення до використання біомаси для вироблення біогазу в Україні. В інтерв’ю Deutsche Welle речник з питань енергетичної політики фракції Союз90/Зелені відзначив, що саме в України є великий потенціал для виробництва енергії з біогазу. Фелль вважає, що можливість продавати електроенергію стане в нагоді насамперед великим агрокомпаніям в Україні. А невеличким агропідприємствам варто використовувати енергію з біогазу для своїх потреб.

Біогаз на експорт?

Ганс-Йозеф Фелль заявляє, що Україна може у майбутньому постачати біогаз до Німеччини. Як каже депутат, слід повернутись до роботи над такою стратегією. Ще 2006 року в розпал російсько-українських суперечок навколо постачання газу, він був одним з ініціаторів Європейської біогазової стратегії, яка мала би на рівні ЄС підтримувати розвиток виробництва енергії з біогазу. На переконання Фелля та його колег по фракції, біогаз можна було би транспортувати існуючими газопроводами, якщо буде створена додаткова інфраструктура. Утім, поки Євросоюз так і не виділив кошти у розбудову додаткових мереж.

“Біогаз може вироблятися у великих обсягах по всій Європі і значно сприяти таким чином зменшенню залежності від природного газу», – наголошує Фелль. За словами політика, враховуючи великі сільськогосподарські території Східної Європи, енергетичні потенціали біогазу значно перевищують внутрішні потенціали Німеччини. Він заявляє, що треба відкрити можливість для підведення енергії біогазу до мереж природного газу. На його думку, це сприятиме подоланню безробіття та розвиткові сільського господарства в усіх європейських країнах. Німецький політик упевнений, що над розвитком стратегії передачі енергії з біогазу слід співпрацювати з тими країнами Східної Європи, через які проходять газові трубопроводи з Росії, особливо з Україною.

Директорка Центру відновлюваної енергетики FuelAlternative Юлія Березовська також вважає, що для транспортування біогазу до країн Західної Європи найдешевший варіант – використовувати існуючу газотраснпорту систему. Утім, експертка сумнівається що уряди країн-транзитерів російського газу, у тому числі Україна, Польща і Словаччина, готові будуть віддавати існуючі транспортні потужності під біогаз. На переконання Березовської, говорити про Україну як про експортера біогазу поки зарано. “У першу чергу, Україна має забезпечити теплом та електроенергією власне село. Коли внутрішній ринок буде насиченим, можливо, варто повернутись до цієї ідеї”, – каже Юлія Березовська.

 

Авторка: Ольга Веснянка

 

 

1 Comment

  1. Це буде біда для Росії. Російський газ знеціниться.

Comments are closed.