В Каїрі стався найбільший спалах насильства з часів єгипетської революції

Каїр. Християнська демонстрація проти нещодавнього нападу на церковну будівлю спричинила ніч бурхливих протестів з елементами насильства. У виступах проти правлячої військової ради 24 людей загинуло і більш ніж 200 поранено. Цю подію часопис Нью Йорк Таймс називає найбільшим спалахом насильства з часів усунення президента Хосні Мубарака в лютому.

Фото Foxnews.com

Протест, що почався з релігійних питань, отримав швидкий розвиток, оскільки був спрямований безпосередньо проти військової ради, що очолює Єгипет після революції. Він почався, коли відкладання військовими вчасного зречення влади призвела до різкого стрибка народної недовіри до влади.

Коли почалися сутички, деякі мусульмани бігли на вулицю, щоб захищати християн від поліції. При цьому інші мусульмани твердили, що вони вийшли, щоб допомогти армії придушити протести в ім’я стабільності. Таким чином те, що починалося як релігійний протест, перетворилося в хаотичну боротьбу довкола правління військових і майбутнього Єгипту.

За словами одного з учасників протесту, державне телебачення закликає “чесних єгиптян” вийти та захищати солдатів від християнських протестантів, однак чимало мусульман вийшли підтримати християн в знак протесту проти тривалого правління армії. “Мусульмани розуміють, що відбуваються, – каже він, – військові намагаються розпочати громадянську війну.”

Тисячі мітингувальників заповнили вулиці в центрі міста, багато з них озброєні камінням, битами або мачете. Свідки кажуть, що кілька мітингувальників були розчавлені військовими автомобілями. Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що прооперовано близько 20 осіб з вогнепальними пораненнями. Протести відбувались також в Александрії.

Акція пройшла на тлі ескалації напруженості між мусульманами та коптськими християнами, які становлять близько 10 відсотків населення. Християни приєдналися до демократичних протестів у великих кількостях, сподіваючись на захист плюралістичної, демократичної держави, але зростання сили ісламістів викликало побоювання про те, наскільки толерантною виявиться політика більшості в майбутньому.

Найпопулярнішим гаслом недільних протестів було гасло “люди хочуть, щоб фельдмаршал пішов геть”, схоже на гасло зимової революції. Воно закликає до відставки вищого військового офіцера, фельдмаршала Мухаммед Хусейн Тантауі. “Мусульмани і християни разом,” скандували деякі протестувальники.

Військові і та спеціальні загони, судячи з деяких випадків, співпрацюють з мусульманами, що нападали на християн-коптів. Після того, як до десятої години вечора спецзагони очистили вулиці Каїру, співробітники міліції в захисному спорядженні стали марширувати по вулицях міста разом з сотнею людей, озброєних палицями і камінням, і скандувати “люди хочуть, щоб християни пішли геть”, а пізніше, “Іслам, Іслам”.

“До яких пір ми будемо жити в цьому жаху?” – питає християнський протестувальник. “Не йдеться про мусульманство і християнство, йдеться про свободу, яку ми вимагали, але якої немає”.

До кінця ночі хмари сльозогінного газу пливли по темних вулицях, а хрести, які носили на протест християни, зникли, і стало все важче розуміти, хто з ким воює. Повідомляється, що групи офіцерів спецзагонів били й мусульманських демонстрантів, які кричали арабською мовою “Аллах великий!”. При цьому в кількох метрах інші мусульмани добували каміння з тротуару, щоб жбурнути в бік групи християн .

“Це хаос”, сказав мусульманський студент, який провів більшу частину революції на площі Тахрір у Каїрі і знову повернувся, щоб допомогти підтримати християн проти військових.

Державне телебачення оголосило про комендантську годину у центрі Каїра о 2 годині ночі. Цивільний уряд, що підкоряється військовій раді, заявив, що комісія на чолі з прем’єр-міністром Ессамом Шарафом скликала нараду для обговорення кризи. Шафа заявив, що не дозволить будь-яке втручання в “національну єдність” чи “шлях переходу до демократії”, зазначивши, що перший крок, реєстрація кандидатів до парламенту на виборах 28 листопада, станеться в середу.

“Те, що відбувається, не є релігійною напруженістю”, пан Шараф заявив в телефонному інтерв’ю державному телебаченню. “Це план ескалації на осінь та фрагментація держави. Я відчуваю, що є змова, спрямована на те, щоб в Єгипті не відбулися вибори, які приведуть країну до демократії”.

За матеріалами New York Times