В Києві презентували книгу про боротьбу “святих і страшних”

Вчора, 27 жовтня за сприяння Молодіжного Націоналістичного Конгресу, Толока Інтелектуальних Комунікацій (ТІК) спільно  з Центром Національного Відродження  провели презентацію першого повного видання унікальних мемуарів Якова Гальчевського «Проти червоних окупантів».  Захід відбувся у форматі круглого столу.

У заході взяли участь відомий пулбіцист, редактор газети «Шлях Перемоги» Віктор РОГ,  письменник Василь ШКЛЯР, історик Роман КОВАЛЬ (який на основі спогадів Я.Гальчевського  написав книгу «Отаман святий і страшний»), видавець книги Мирослав МОШАК, народний депутат Олесь ДОНІЙ та інші. Ведучим на круглому столі був письменник Сергій ПАНТЮК – ідейний натхненник Толоки Інтелектуальних Комунікацій.

Легендарний отаман Гальчевський був останнім, чиї загони продовжували збройну боротьбу за незалежну Українську державу з більшовицькою червоною армією, коли регулярні війська УНР вже залишили рідні землі. На Поділлі, де діяли загони непереможного отамана їх називали «святі і страшні». Святі – бо вірили у свою невідкличну місію, страшні – бо не знали до ворога пощади.

Присутній на презентації Мирослав МОШАК,  директор видавництва «Медобори» (м.Кам’янець-Подільський), у якому вийшла книжка, розповів, як  дістав спогади отамана і не відірвався від них, поки не дочитав. “Видавати було страшнувато – забагато крові у тексті. Врешті-решт зважився – тільки з патріотичних мотивів, не розраховуючи на комерційний прибуток” – зазначив МОШАК.

У своєму виступі Роман КОВАЛЬ розповів, як він уперше почув про Гальчевського – з цікавого спогаду «спецушника» Чоботаріва, якому сам особисто не міг пробачити убивства отамана Петра Болбочана. Пан Коваль включив інформацію з цього спогаду у свій збірник про 33 отаманів. Розповідав, як він далі шукав про нього інформацію, як, працюючи з архівами, виправляв дрібні фактологічні неточності у спогадах (адже отаман писав їх через 20 років після описуваних подій).  «Я планую цю книжку дописати і перевидати», – каже Роман Коваль.

Отаман Гальчевський написав також велику працю, яка зараз знаходиться в архіві  Романа Коваля.

“У книзі є розділ «Ворог немає статі» – про те, як повстанці повісили вагітну латишку. Хто б із вас, хлопці, зміг це зробити? Я б не зміг,- каже Роман Коваль. – А вони мусили – і зробили. Бо вона прийшла вивідати, де загін, і вивідала це, тобто, її вже не могли і відпустити. І я, людина, достатньо впевнена у собі, часом нахабна – я дивлюся на цих хлопців знизу догори”.

Нагадаємо, що це вже не перше видання – книга вже виходила друком у Кракові (1941 – 1942 рр.) та в діаспорі (1946 р.).

“Перевидання твору Я. Гальчевського безперечно стане подією, адже широке коло читачів зможе відкрити для себе досі закриту сторінку з історії визвольних змагань українського народу з уст безпосереднього свідка, учасника і організатора тієї важкої і жертовної боротьби, завдяки якій, безумовно, ми сьогодні живемо в Українській Державі. Цей твір має всі підстави бути настільною книгою кожного патріота України” – зазначив у своєму виступі публіцист Віктор РОГ.

Інформцентр МНК