Менти “розкрили” крадіжку. Випадки такої спритності частішають

Нещодавно став відомий факт грубого порушення прав людини з боку Котовського міського відділу міліції по відношенню до молодої сироти Чебанюк Світлани, котра працює прибиральницею на Котовському ринку.

В пятницю 11 листопада 2011 року Світлану викликали до контори ринку, де її почали розпитувати про скоєну крадіжку з цієї контори два співробітники міліції, одягнені в цивільний одяг. Посвідчення не пред’явили та вели себе зовсім не так, як необхідно працівникам міліції. Відповіді про те, що Світлана не причетна до краджіки, міліціянтів не задовольнили. Тоді вони забрали Світлану до машини та відвезли до міського відділу міліції. Далі Світлану завели до одного з кабінетів на другому поверсі, імовірно кабінету кримінального розшуку. З розповіді Світлани, в цьому кабінеті почався т.з. “допит”. Чотири співробітники міліції, застосовуючи моральний тиск, почали вимагати зізнання про скоєний злочин. При цьому, міліція не цуралася і фізичного впливу. Світлану били по голові м’ячем та важкою папкою з документами. На благання Світлани припинити, бо в неї двічі був струс головного мозку, правоохоронці тільки посміхались. Все це супроводжувалося нецензурною лайкою та словами, що за сироту ніхто не заступиться. Через декілька годин знущань Світлану відпустили з відділку міліції та наказали прийти з початку робочої неділі вже з зізнаннями про скоєний злочин.

Вдома Світлані стало зле, знайома викликала “швидку”. Швидка оглянула потерпілу, але ніякої допомоги не надала. До ранку голова неймовірно боліла від завданих ударів. Зранку Світлана звернулась до лікарні, де було зафіксовано тілесні ушкодження. Всупереч інструкції, медпрацівники не повідомили про факт завдання тілесних ушкоджень та кримінальність їх походження.

Через декілька днів Світлану знову викликали на допит. Про факти знущань вона повідомила безпосередньо начальнику кримінального розшуку Котовського міськвідділу міліції. Він вислухав, але заяви від Світлани не прийняв та повідомлення про незаконні дії працівників міліції не зафіксував.

Лише після того, як Світлана Чебанюк звернулась до прокуратури та місцеві журналісти розмістили відеозапис про ці події в Інтернеті, її викликали до міліції та опитали по фактам тортур в приміщенні Котовського МВ.

Проте сирота не сподівається на об’єктивне розслідування фактів її побиття. Вже через декілька днів після початку розслідування їй прийшлося з’їхати з найманої квартири, оскільки до власниці помешкання приходила міліція та потребували виселити дівчину (інакше можуть виникнути проблеми).

Відео з розповіддю котовської сироти про методи отримання зізнань в місцевій міліції можна переглянути за посиланням:

 http://www.youtube.com/watch?v=Gz6qN51DEN4

Сергій Васильєв

Котовськ, Одеська область