Акція “За європейські вибори” 3 листопада біля ВР

Перемикач мов

Інтернет спільнота «Ми – європейці» виступає категорично проти ухвалення Верховною Радою законопроекту про вибори народних депутатів № 9265-1, внесеного представниками провладної більшості.

Вимагаємо від Верховної Ради дослухатися рекомендацій Венеціанської комісії та ухвалити закон про вибори народних депутатів за системою відкритих регіональних партійних списків. Приєднуйтеся!

Акція “За європейські вибори” відбудеться в четвер, 3 листопада
збір о 10:00 на площі біля Верховної Ради з боку Маріїнського палацу

 

—————–
«Ми-Європейці» вимагають рівних можливостей на парламентських виборах

Інтернет спільнота «Ми – Європейці» виступає проти ухвалення Верховною Радою будь-яких змін до закону про вибори народних депутатів, якщо такі зміни не забезпечать рівні можливості для парламентських більшості та опозиції ,а також для непарламентських партій – суб’єктів виборчого процесу.

У зв’язку з намірами українського Парламенту провести реформу виборчого законодавства, негативну оцінку якій вже дала Венеціанська комісія, свідома частина українського суспільства не повинна лишатись осторонь цього питання.

Місцеві вибори 2010 року довели, що впровадження змішаної виборчої системи (50% на 50%), в умовах існування адмінресурсу та підкупу виборців, призведе до спотворення реальних результатів волевиявлення громадян саме в одномандатних виборчих округах. За наслідками впровадження такої виборчої системи на місцевих виборах минулого року політичні партії із реальною підтримкою населення у 20% змогли отримати до 80% депутатських мандатів у місцевих радах по всій Україні.

Крім того, ініціативи з підняття прохідного бар’єру та заборони участі у виборах блокам політичних партій суперечать реальним потребам українського суспільства. Натомість, такі ініціативи спрямовані виключно на реалізацію політичних інтересів лише однієї парламентської партії. З огляду на дії представників цієї партії у владі, отримання нею конституційної більшості у ВРУ може призвести до ізоляції світовою спільнотою нашої держави.

Сьогоднішній рівень зневіри громадян до існуючих політиків та партій вимагає створення рівних можливостей для участі у виборчому процесі всіх політичних сил, зокрема при формуванні не тільки дільничних, але й окружних виборчих комісій. А процедура та підстави зняття кандидатів з виборчого процесу мають бути визначені чітко та однозначно.

Лише рівні можливості та залишення 3% прохідного бар’єру слугуватимуть розвитку Конституційного принципу народовладдя та забезпечать формування Парламенту відповідно до розподілу політичних настроїв у суспільстві.

«Ми – Європейці» також виступають за удосконалення чинного виборчого законодавства в частині введення інституту відкритих списків. Цей відпрацьований у багатьох європейських країнах досвід нівелює вплив керівництва тих чи інших партій на персональний склад та порядок розміщення кандидатів у запропонованих громадянами виборчих списках.

Інтернет спільнота «Ми – європейці»