Екологічна місія Церкви: берегти cтворіння

«Дурбан 2011» має стати переломним моментом

 

На думку християнського соціального науковця та фахівця у галузі етики Андреасa Лінкампа з Тріру (Німеччина) час притискає, щоб діяти проти зміни клімату. «Ми є останнє покоління, яке ще може запобігти небезпечній зміні клімату», сказав Ляйнкамф в інтерв’ю трірській церковній газеті «Paulinus».

За словами професора з Оснабрюка  та члена робочої групи з екологічних питань Єпископської Конференції Німеччини, не пізніше, ніж 2015 року повинен відбутися переломний момент  у світових викидах парникових газів, для того щоб зупинити зміну клімату.

З огляду на Всесвітню кліматичну конференцію, яка починається наступного понеділка в Південно-Африканському  Дурбані, експерт вимагає “кінця застою, тактичного маневрування та національно-державного егоїзму, який переслідує тільки короткотривалі особисті інтереси та зневажає  права  людей, особливо постраждалих в південній частині нашої планети і прийдешніх поколінь”.

Необхідною є угода, яка би встановлювала на період після 2012 року максимально ще можливу кількість викидів парникових газів до 2050 році,  так само як і національні зобов’язання, а також обов’язкові, транспарентні та санкціоновані проміжні кроки. Особливо вимагається від промислово-розвинених  країн, як головних винуватців причин зміни клімату, діяти “швидко і рішуче” . В іншому випадку вони зловживають своєю владою і порушують принцип справедливості.

Екологічний обов’язок Німеччини

При цьому Ляйнкамф зобов’язує також і Німеччину, яка, за його словами, як і раніше входить в десятку найбільших винуватців причин зміни клімату: “Твердження, що наша країна є передовою в області захисту клімату, є більш ніж сумнівне”, критикує він. Але Німеччина може і повинна “перебрати провідну роль в переговорах щодо клімату, в сфері дослідження та (зеленої) технології, повинна показати, що розвиток і добробут можна досягти соціально-мирно та екологічно-безпечно, щоб інші країни бачили, що це є здійснимо”.

Захист навколишнього середовища як “основа діяльності” Церкви

Також  Церква, наголошує далі Лінкамф, незважаючи на підбадьорюючі приклади, такі як зміна концепції по охороні клімату єпархії Тріра, залишається до тепер позаду можливого та необхідного.  Охорона клімату, навколишнього середовища та людей належать до “основної діяльності” Церкви: “Служіння для більш сталого розвитку є в рівній мірі важливим поряд з літургією та проголошенням «Доброї Новини», більше того, є служінням людям, світу та Богові, а також правдивим та цілісним свідченням християнської віри”.

Крім того, Церква сама є також великим споживачем,  має ринкову владу, може її використовувати з точки зору сталого споживача та цілеспрямовано вимагати екологічно-чистих та дружніх до клімату продуктів від підприємств. Але також і в парафіяльних громадах теми охорони клімату та відповідальності за створіння насправді ще не є в належній присутніми і не стоять дуже високо на порядку денному для душпастирів. Тому, “тут ще багато можливостей для поліпшення”, вважає Лінкамп.

Джерело: Katholisch.de

Для Бюро УГКЦ з питань екології переклала Галина Пяста