Культурно-інформаційний проект «Україна читає»

– побутове листування на берестяних грамотах
– Анна Ярославна – французька королева, що вміє писати
– бібліотека Ярослава Мудрого,
– відгуки іноземців про грамотність жінок Гетьманщини
– братські школи, колегії (у тому числі наша харківська “бурса”
– Могилянська Академія

Проект «УКРАЇНА ЧИТАЄ» відновлює багатовікову книжну й освітню традицію в Україні. Він покликаний втілювати культурні, інформаційні та освітні ініціативи. Девіз проекту – «Україна читає. Україна пізнає. Мудра нація – багата країна!».

Проект започаткований у липні 2010 року і вже 31 липня показав себе у дії. Наразі у межах проекту проводиться Акція «Подаруй українську книжку», яка покликана надати громадську підтримку спустошеним сільським бібліотекам, а також Акція «Книжка під подушку», під час якої було зібрано книги у подарунок дітям-сиротам. Наше завдання – спільними зусиллями зробити так, аби якісна українська книжка потрапила в руки читачів з найвіддаленіших куточків нашої країни. Ми робимо крок до спільноти цікавих і начитаних людей, незалежно від місця проживання та можливостей.

Акція «Подаруй українську книжку» має на меті залучити українську громадськість до наповнення занедбаних сільських бібліотек сучасними українськими книжками.

Гасло Акції «Подаруй книжку сільській бібліотеці – створи країну цікавих співрозмовників!» цілком вказує на очікуваний результат. Перший крок Акції відбувся у селі Легедзиному за підтримки громадської ініціативи «ТОЛОКА ЛЕГЕДЗИНЕ». Нині Акція нараховує вже 11 Кроків у 10-ти областях (це села та маленькі містечка, бібліотеки яких отримали нові та цікаві українські книги від небайдужих людей), під час яких зібрано понад 2000 примірників.

До Акції уже долучились понад 100 родин та організацій, серед яких: Наукова бібліотека Національного університету «Києво-Могилянська академія», Програма розвитку ООН, Українська бібліотечна асоціація, Бібліотека Деснянського району м. Києва, видавництва «Старого Лева» та «Український письменник», організація «Пласт», ХОО ВМГО Молода Просвіта, ХОО Час Змін, Благодійний фонд «Світло серця» (м. Луганськ), співак Олександр Положинський та багато інших свідомих родин не лише з України, а й з-за кордону.

Окрім того, Проект постійно відчуває підтримку своїх партнерів. Бібліотека кожного села може стати учасником Акції з ініціативи когось із нас.

Так, ініціаторами окремих Кроків Акції стали Інна П’янковська, Андрій Савчишин, Владислав Чубур, Ксенія Мяснянкіна, Денис Новойдарський, Костянтин Сергєєв, Олена Красиля.

Окрім того, Проект «УКРАЇНА ЧИТАЄ» закликає усіх небайдужих, виїжджаючи в будь-яке село, прихопити з собою книжку і подарувати її сільській бібліотеці.

17 грудня 2010 року під час доброчинного концерту українських етно-рок гуртів («ТаРута», «Пропала грамота», «Тінь Сонця», ведучий концерту – Сашко Лірник), що відбувся за підтримки Братства козацького бойового звичаю «Спас», у Києво-Могилянській Академії вперше проводилася Акція «Книжка під подушку» для дітей з дитячих будинків. Під час Акції було зібрано понад 350 примірників, що були передані переважно в дитбудинки Харківської області.

З 12 листопада 2011 року ця Акція стартує вже вдруге в оновленому форматі. Цього разу Святий Миколай покладе нові українські книги під подушки дітей з 10-ти дитячих будинків сімейного типу.

Культурно-інформаційний проект «УКРАЇНА ЧИТАЄ» є незалежною ініціативою громадян України і наразі не має стосунку до жодної політичної партії чи громадської організації. Фінансується проект самими засновниками без сторонньої допомоги

 

Як я можу долучитися?

1. Придбай нову україномовну книжку та передай її організаторам акції. Ти можеш обрати будь-яку книгу українською мовою для дітей віком від 3 до 18 років. Але ближче до завершення Акції ми радимо тобі запитати, для яких дітей ще не знайшлося подарунка. Звертайся до нас – і ми завжди допоможемо тобі створити диво!

2. А також стань Янголом-волонтером Проекту:
– заяви про своє бажання телефоном або е-поштою,
– допоможи зібрати книги для діток з дитячих будинків сімейного типу,
– стань особистим секретарем Святого Миколая та візьми участь у колективному написанні вітальних листів кожній дитині,
– допоможи надіслати подарунки, щоб вони знайшли подушки своїх адресатів.

3. Видавництва також можуть долучитися до акції своїми виданнями для дітей!

1 Comment

Comments are closed.