Нацрада підтримала жалобне мовлення у День пам’яті Голодомору

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення підтримала заклик громадськості до телерадіокомпаній відмовитись від розважального контенту на телебаченні  та радіо в День пам’яті жертв Голодомору 26 листопада. Про це повідомляє ЗІК.

У зверненні Нацради, підписаному головою Володимиром Манжосовим, ідеться: «З метою вшанування пам’яті жертв Голодомору Національна рада звертає Вашу увагу на необхідність внесення 26 листопада 2011 року відповідних змін до програм теле- та радіопередач. При плануванні програм і передач на цей день рекомендуємо керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затвердженими Національною радою 11.06.2008 рішенням № 1101».

Нагадаємо, на початку листопада до всіх українських телеканалів і радіо було передано звернення від Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років з проханням 26 листопада зняти з ефіру всі розважальні програми, шоу і фільми. Натомість наповнити ефір програмами та фільмами про Голодомори в Україні або такими, які б відповідали жалобному настрою.

На підтримку цього звернення Молодіжний націоналістичний конгрес зібрав понад 4000 підписів провідних українських мистецьких і громадських діячів та просто небайдужих українців.

Як відомо, указ про встановлення в четверту суботу листопада Дня пам’яті жертв Голодомору був ухвалений з ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій та головне — Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Нагадаємо, що Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років створений минулого року, до його складу входять 38 знакових постатей в науковому, мистецькому та громадському житті країни: Ольга Богомолець, В’ячеслав Брюховецький, Володимир В’ятрович, Володимир Василенко, Іван Васюник, Василь Вовкун, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Іван Дзюба, Іван Драч, єпископ Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Олександр Іванків, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Василь Марочко, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Володимир Тиліщак, Ігор Юхновський.