Незручна новина про “ручну” асоціацію банків?

Давній автор Майдану Валерій Степаненко сьогодні помітив дивну річ. Новину під назвою Нацбанк заганяє банки в “ручну” асоціацію? було чомусь прибрано з сайту “Економічної правди” (непрацюючий лінк http://www.epravda.com.ua/news/2011/11/4/304328/)  Це був передрук з сайту  http://news.finance.ua/

Степаненко поставив новину на сторінку “Української правди” в фейсбуці, але і там її зняли. Чому? Ось новина, читайте і думайте самі.


Національний банк чинить тиск на комерційні банки і намагається загнати їх у новостворену ручну організацію – “Незалежну асоціацію банків України” (НАБУ). Про це повідомили декілька голів банків, які побажали залишитися неназваними. За їхніми свідченнями, чиновники НБУ обдзвонюють керівників і власників банків або запрошують до себе на прийом, і в розмові рекомендують підтримати створення нової асоціації.

Установчі збори НАБУ призначено на 4 листопада. Однак доступ журналістам на них закрито.

За попередньою інформацією, результати рішень зборів нової організації вже вирішені наперед: головою Ради НАБУ буде призначений Борис Тимонькін, а головою правління – Анатолій Гулей. Як вже повідомлялося в ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до НБУ, обох кандидатів підтримує заступник голови НБУ Юрій Колобов, з яким Анатолія Гулея пов’язують тісні комерційні відносини з роботи в “Ощадбанку”.

Таким чином, до вже діючих чотирьох банківських об’єднань – Український кредитно-банківський союз (УКБС), Асоціація українських банків (АУБ), Форум провідних міжнародних фінансових установ (ФПМФУ) та Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) додасться ще п’яте – НАБУ .

Самі банкіри по-різному оцінюють ідею створення ще однієї банківської асоціації. Її засновники, природно, позитивно. Так в розісланих банкам основних принципах діяльності НАБУ наголошується, що у вже існуючих в Україні банківських об’єднаннях застаріли підходи, у зв’язку з чим назріла необхідність створити ще одну організацію. При цьому в Принципах вказується, що “будь-яка спільнота не може існувати без внутрішніх конфліктів” і що “це є корисним для самого співтовариства”. Однак не всі банки поділяють такий оптимізм. Як прокоментував один з керівників банків: “Не зрозуміло, навіщо створювати нову асоціацію тим, хто реально перебуває біля керма іншої асоціації. Адже всі ініціатори створення НАБУ входять до складу УКБС, троє з них – члени наглядової ради, а Борис Тимонькін – перший віце- президент УКБС”.

Декілька банкірів висловлюють стурбованість спробами створення за підтримки чиновників НБУ ручної організації і насильницького залучення в неї банків, що вже перебувають у УКБС або АУБ (нерідко виступають із критикою політики Нацбанку). За їхніми словами, є підстави побоюватися, що після створення НАБУ чиновники НБУ почнуть тиснути на банки, щоб ті провели позачергові з’їзди УКБС і АУБ і оголосили про їх самоліквідацію і приєднання до НАБУ.

Нагадаємо, що в червні цього року не відбувся звітно-виборчий з’їзд АУБ. Керівництво Асоціації звинуватило тоді НБУ в адміністративному тиску на банки і штучному зриві з’їзду, оскільки на заході могли бути прийняті незалежні від Нацбанку рішення.

http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2011/11/04/257768

1 Comment

  1. Не має сумніву, що це черговий крок до побудови в Україні тоталітаризму. Режим Януковича, який не має нічого спільного з демократією, нетерпимо ставиться до будь-якої незалежної думки. Тому він намагається знищити усі осередки будь-якої непокори.

Comments are closed.