Парламент попереджують щодо обмеження доступу до інформації

Прес-реліз

Кримський парламент закликали не допустити обмеження доступу до інформації

 

15 листопада громадські організації та журналісти надіслали заклик до Верховної ради АРК про недопущення обмеження доступу до публічної інформації.

 

Як повідомлялось раніше, заклик став результатом занепокоєння ініціативою Верховної Ради АРК внести зміни до ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. Даний проект кримські депутати планують ухвалити на сесії 16 листопада 2011, після чого надіслати на внесення у ВРУ. Законопроект може суттєво обмежити доступ громадян до суспільно важливої інформації.

 

Зокрема, проект передбачає обмежити доступ громадян до засідань колегіальних органів влади, таких як місцеві ради, Верховна Рада АРК, встановивши, що такий доступ забезпечується лише шляхом прямої теле- та радіотрансляції. Це порушує принцип гласності та підзвітності, закріплений законодавством про місцеве самоврядування та органи влади АРК. 

 

Пропонується також визначити, що на проекти актів, що розглядаються на позачергових сесіях чи пленарних засідань, не поширюється вимога їх оприлюднення за 20 робочих днів. Це може призвести до зловживань шляхом проведення позачергових сесій чи засідань з підстав, які цього не вимагають, з метою прийняття корупційних рішень. Проблему виконання вимоги ст. 15 Закону про доступ щодо оприлюднення проектів актів за 20 днів можна вирішувати на практиці і без внесення змін до Закону, а саме шляхом застосування спеціальних норм законів, які вимагають прийняття певних актів в інші строки (наприклад, законодавство про надзвичайні ситуації, Бюджетний кодекс, закон про прокуратуру тощо).

 

Також пропонується вилучити положення щодо захисту осіб, які повідомляють про правопорушення чи загрозу здоров’ю або безпеці людей. Це суперечитиме державній політиці боротьби проти корупції, адже захист викривачів є важливим для виявлення корупційних правопорушень та передбачений міжнародними стандартами, зокрема конвенціями ООН та Ради Європи, стороною яких є Україна.

 

Експерти також звертають увагу на те, що за діючий закон проголосувало 408 народних депутатів, він визнаний Радою Європи та Євросоюзом, а також іншими інституціями як європейський зразок законодавства.

 

В світовому рейтингу правового забезпечення права на інформацію український Закон “Про доступ до публічної інформації” зайняв дев’яту позицію. Цей рейтинг проведений двома провідними правозахисними організаціями, Access Info Europe (Іспанія) та Centre for Law and Democracy (Канада).

 

Зміна норм призведе до погіршення доступу до інформації та буде свідчити про непослідованість/ненадійність України як партнера перед міжнародною громадськістю, а також означатиме крок назад у відкритості влади до українського суспільства.”

 

Контактна особа:

Андрій Сидоренко,

Тел.: (067)596-93-92

Заклик до Верховної Ради автономної республіки Крим щодо недопущення внесення змін, які обмежують дію Закону про доступ до інформації

 

Ми, представники громадськості та журналісти, висловлюємо своє глибоке занепокоєння ініціативою Верховної Ради АРК про внесення змін до ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, який планується прийняти 16 листопада 2011 року.

 

Звертаємо вашу увагу, що за діючий закон проголосувало 408 народних депутатів, він визнаний Радою Європи та Євросоюзом, а також іншими інституціями як європейський зразок законодавства. У світовому рейтингу правового забезпечення права на інформацію український Закон “Про доступ до публічної інформації” зайняв дев’яту позицію. Цей рейтинг проведений двома провідними правозахисними організаціями, Access Info Europe (Іспанія) та Centre for Law and Democracy (Канада).

 

Зміна норм призведе до погіршення доступу до інформації та буде свідчити про непослідованість/ненадійність України як партнера перед міжнародною громадськістю, а також означатиме крок назад у відкритості влади до українського суспільства.

 

Обмеження доступу до суспільно важливої інформації, зокрема доступу громадян до засідань колегіальних органів влади, таких як місцеві ради, Верховна Рада АРК, встановивши, що такий доступ забезпечується лише шляхом прямої теле- та радіотрансляції, порушує принцип гласності та підзвітності, закріплені законодавством про місцеве самоврядування та органи влади АРК.

 

Визначення, що на проекти актів, які розглядаються на позачергових сесіях чи пленарних засідань, не поширюється вимога їх оприлюднення за 20 робочих днів може призвести до зловживань шляхом проведення позачергових сесій чи засідань з підстав, які цього не вимагають, з метою прийняття корупційних рішень. Проблему виконання вимоги ст. 15 Закону про доступ щодо оприлюднення проектів актів за 20 днів можна вирішувати на практиці і без внесення змін до Закону, а саме шляхом застосування спеціальних норм законів, які вимагають прийняття певних актів в інші строки (наприклад, законодавство про надзвичайні ситуації, Бюджетний кодекс, закон про прокуратуру тощо).

 

Вилучення положення щодо захисту осіб, які повідомляють про правопорушення чи загрозу здоров’ю або безпеці людей суперечить державній політиці боротьби проти корупції, адже захист викривачів є важливим для виявлення корупційних правопорушень та передбачений міжнародними стандартами, зокрема конвенціями ООН та Ради Європи, стороною яких є Україна.

 

Закликаємо вас дослухатись до думки експертів, журналістів, громадських діячів та не приймати даний проект.

 

 

 

Ми закликаємо вас не приймати зміни до Закону «Про доступ до публічної інформації»:

 

Комітет з моніторингу свободи преси в Криму,  Володимир Притула
Кримська Асоціація вільних журналістів, Ліля Буджурова
Кримський Незалежний центр політичних дослідників і журналістів, Петро Вольвач Портал “Кримськотатарське питання online”, журналіст Світлана Єрещенко
ГО «Рада молоді» (АРК)

ГО «Центр UA»

НУО «Європейський вибір»

ВМГО «Демократичний альянс»

ГО «Центр політичних студій та аналітики»

Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва

Центр громадянського представництва «Життя»

ВМГО «Дебатна Академія»

Комітет відновлення історичної справедливості

Центр Громадянських Свобод

Харківська правозахисна група

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Репортери без кордонів», Романюк Оксана

Громадянський рух Відсіч

Київська незалежна медіа-профспілка

Журнал «Телекритика», Наталя Лігачова

Артем Соколенко, журналіст

Владислав Синяговський, журналіст

Ірина Соломко, журналіст

Арсен Османов, незалежний медіа-юрист