По всій Україні громадськість на два тижні візьме під контроль міліцію

Сьогодні, 7 листопада  стартувала  всеукраїнська кампанія «Міліція під контролем», під час якої активісти громадських організацій та волонтери будуть здійснювати моніторинг стану дотримання прав людини працівниками міліції.

Моніторинг проводитиметься з метою відпрацювання форм громадського контролю за державними органами влади та підвищення рівня довіри суспільства до міліції шляхом забезпечення прозорості її діяльності. Кампанію координує ВГО “Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів” (Асоціація УМДПЛ).

Громадський моніторинг буде проводитися у всіх областях України і триватиме в період з 7 по 21 листопада. В першу чергу моніторинг стосуватиметься служб і підрозділів міліції, які за специфікою діяльності безпосередньо контактують з населенням – патрульної служби, служби дільничних інспекторів міліції, ДАІ, чергових частин. Моніторинг передбачає отримання інформації про діяльність цих служб та надання правової оцінки діям правоохоронців, в тому числі – дотриманню ними вимог нормативних актів МВС України.

„Ситуація із дотриманням прав людини правоохоронцями щороку погіршується. Про це говорять численні висновки експертів-правозахисників, результати соціологічних досліджень, та й щоденні повідомлення в ЗМІ. Міліціянти часто не дотримуються закону – інколи від того, що й самі його знають погано, але частіше тому, що відчувають безкарність, відсутність контролю з боку громадськості. Саме в започаткуванні постійного громадського контролю полягає мета нашої двотижневої моніторингової кампанії.”, – коментує голова Правління Асоціації УМДПЛ, член громадської ради при МВС України Олег Мартиненко.

Моніторинг буде проводитись шляхом відвідування службових приміщень підрозділів внутрішніх справ з вільним режимом доступу; проведення бесід з громадянами та працівниками міліції, приймання від громадян повідомлень щодо протиправних дій (бездіяльності) працівників органів внутрішніх справ, їх правова оцінка та надання допомоги потерпілим у підготовці відповідних скарг, спостереження за діями працівників міліції під час публічного виконання ними своїх обов’язків, аналіз матеріалів ЗМІ та фіксація виявлених порушень за допомогою відео-, фотозйомки та аудіозапису.

Враховуючи підвищений суспільний інтерес до проблем побудови взаємовідносин «громадськість-міліція», Асоціацією УМДПЛ напередодні всеукраїнської кампанії надіслано лист на адресу МВС України із зверненням підтримати ініціативу громадськості та допомогти у її ефективній реалізації.