Спробуй зробити закордонний паспорт за 343 грн.38 коп. з відеокамерою?!

 

 

 

Контактна особа

Матейчук Євгенія (093) 079 08 56

1 листопада в Миколаєві стартувала кампанія «Стоп свавіллю в паспортних столах». Проблема, яка була піднята активістами полягає у тому, що в відділах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб м.Миколаєва переплачуються по 400 грн. за оформлення закордонного паспорту. Загалом люди, які оформлюють закордонний паспорт сплачують по 700 грн. за незрозумілі страховки та пакети документів.  Хоча Постанова КМУ від 24 березня 2004 року « Про внесення змін до Правил оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення» чітко їх вказує.

Була проведена інформаційна робота. Роздано близько 2000  інформаційних листівок активістами з інформацією про справжню вартість оформлення закордонного паспорту.

Щоб пересвідчитись, що така ситуація у всіх відділах громадянства, іміграції та реєстрації фізичних осіб (далі ВГІРФО), де оформлюються закордонні паспорти був проведений рейд по цих установах.  Отже, стартовою точкою став ВГІРФО  Заводського району, який знаходиться за адресою: Фрунзе, 2А.

На стендах розміщений  ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» і жодної вказаної цифри,  немає обов’язкових і необов’язкових платних послуг.

Опитавши людей, які стояли в черзі біля кабінету №16, то всі відповідали, що їм дали «папірець» з переліком платних послуг і їх сума 700 грн., які  треба оплатити і через місяць буде паспорт. А коли ми зайшли  з відеокамерою до кабінету, щоб запитати скільки обійдеться закордонний паспорт нам, то працівниця паспортного столу сказала, що закордонний паспорт коштує 330 грн.  і швиденько відрізала більшу половину  від прейскурантика, того , що щойно нам показували в коридорі меншу віддала  нам, де був перелік законних платних послуг для громадян.

Йдемо до начальника ВГІРФО Заводського району. Побачивши камеру, він відмовився будь-що говорити, навіть суму оформлення закордонного паспорту. Але нам вдалось поспілкуватись з ним. Як виявилось, кабінет №16 не в підпорядкуванні ВГІРФО , а от №4 в його відомстві.   Але в реалі всіх охочих оформити закордонний паспорт направляють з кабінету №4 в кабінет №16. Замкнений цикл.

Наступним пунктом стала ВГІРФО за адресою вул. Наваринська, 15. Ситуація зі стендами подібна. З вище вказаного немає інформації по реальним сумам за закордонний паспорт . До нас вийшов начальник ВГІРФО і заборонивши зйомку попросив без відеокамери пройти до нього в кабінет. Він зазначив, що страхування і ще певні послуги не є обов’язковими, а працівники паспортного столу попереджають про це. Люди свідомо оплачуть страхування  і оформлення пакету документів, які не передбачені Постановою КМУ.

Ремарка: платіжна квитанція, яка видається після сплати за оформлення страховки не є документом , а перед тим як громадянин йде сплачувати дану послугу в банк йому про це ніхто не каже. Не каже, бо не вигідно. Співпраця страхових кампаній і ВГІРФО стали прикриття  схем витягування коштів з громадян. Оплачується вітер.

На нашу вимогу повісити А4 з переліком реальних платних послуг виявилось, що в ВГІРФО немає кошті для обладнання стенду з інформацією для громадян та й місця для стенду там теж нема, хоча довкола пустіють стіни.

Дане питання піднімалось в Миколаєві неодноразово, але люди як переплачували так і переплачують.  А ті хто наживались на цьому так і наживаються.

Кампанія тільки стартувала, бо лишати це питання не можна. Наступним кроком буде – заяви в вищі інстанції, щоб в ВГІРФО м. Миколаєва висіли інформаційні стенди з переліком законних обов’язкових послуг для оформлення закордонного паспорту і громадяни могли вимагати виконання букви закону.

Організатори кампанії «Стоп свавіллю в паспортних столах»  Миколаївський обласний осередок ВМГО «Демократичний Альянс».

 

Знайти повний хід подій по кампанії в соціальних мережах та відео з рейду по ВГІРФО м.Миколаєва:

Вконтакте  – тут

Фейсбук  – тут

Youtube – ТУТ

 

Контактное лицо
Матейчук Евгения (093) 079 08 56
evgeniya.matejchuk@gmail.com