Суди зараз частіше забороняють проводити мирні акції

В Україні суди дедалі частіше забороняють проведення мирних зібрань. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

«Якщо взяти 2010 рік, було 240 таких справ, у 80% випадків позови влади були задоволені. Якщо взяти перше півріччя цього року, то вже в 94% судових рішень позови були задоволені. Ми бачимо, що випадки відмови судів органам влади у задоволенні таких позовів про заборону мирних зібрань дуже поодинокі», – зазначив він.

«Останнім часом тенденція до заборони мирних зібрань, причому суд використовує ті підстави, які не можуть бути підставами для заборони мирних зібрань», – підсумував правник.

Раніше Центр політико-правових реформ опублікував результати дослідження практики адміністративних судів усіх рівнів у справах про обмеження права на мирні зібрання за останні три роки

Серед висновків експертів – зокрема наступні: суди застосовують національне законодавство щодо свободи мирних зібрань без урахування міжнародних стандартів; усупереч міжнародним стандартам суди забороняють мирні зібрання у разі збігу їх з іншими заходами, у тому числі контрдемонстрації; у зв’язку з формальними недоліками у повідомленні про мирне зібрання; через проведення зібрання у «недозволеному» громадському місці; через надуману неспроможність органів влади забезпечити громадський порядок, безпеку руху транспорту чи пішоходів, дотримання правил благоустрою тощо.

Також, згідно з висновками центру, суди погано мотивують свої рішення і майже завжди обирають найбільш втручальний спосіб обмеження свободи мирних зібрань – заборону мирного заходу, жодним чином не обґрунтовуючи необхідність застосування саме його.

Радіо Свобода

Майдан-Інформ: Ми раніше писали про все це в нашому аналітичному дослідженні Право невідчужуване і непорушне. Або?..