Свободівці знову брешуть

Свободівці знову брешуть

Автор Павло Подобєд

Те, що ВО «СВОБОДА» краде плоди чужої праці – для мене не новина. Однак цього разу свободівці мене підставили. Мушу пояснити ситуацію.

Благодійна ініціатива «Героїка» півроку збирала пожертви на будівництво комплексу поховань воїнів УПА на Рівненщині. На цю справу добрі люди пожертвували 13 616 грн. Звертались різні політичні партії, які пропонували великі пожертви в обмін на партійний піар на могилах. Очевидно, що політикам відмовили. Дехто з партійних лідерів таки пожертвував гроші з умовою: якщо не піаримось ми – інші теж не піаряться. Погодились.

Отже, на зібрані кошти майстер з Черкащини (активіст «Героїки») Олег Собченко виготовив хрести. Цілу добу хрести встановлювало 11 чоловік: 8 сумівців, 3 селян з Літвиці та двоє свободівців. Свободівцям пояснили, що вони можуть долучитися як приватні особи, але без партійного піару. Вони погодились.

У день відкриття партія «Свобода» приїхала з самого ранку на цвинтар (до початку урочистостей), розгорнула прапори та відзняла свій постановочний сюжет. На самій церемонії відкриття «Героїка» (не знаючи про ранковий театр) надала слово одному зі свободівців, який допомагав ставити хрести – мовляв, працював – маєш право виступити. Однак несподівано вийшов Голова Рівненської обласної організації Олег Осуховський із партійною промовою.

Зрештою партія «Свобода» випустила сюжет на одному з рівненських каналів, де не згадано ні про «Героїку», ні про жертводавців.

Оскільки в багатьох людей, які жертвували гроші на козацькі хрести може виникнути підозра, що я брехав від початку (коли казав, що захід позапартійний) – пояснюю:

Ні Олег Осуховський, ні партія «СВОБОДА» – не пожертвували жодної копійки на відновлення повстанських поховань і не мають ніякого відношення до роботи з відновлення військових поховань. Перелік жертводавців – на офіційному сайті «Героїки».

http://geroika.org.ua/2011/10/31/906/