Amnesty International: Україна повинна реформувати свої органи міліції перед Євро-2012

2 грудня 2011

Україна повинна терміново реформувати свої органи міліції перед Євро-2012, попередила Amnesty International сьогодні. В той час, як команди обговорюють результати сьогоднішнього жеребкування, організація висловила занепокоєння з приводу безпеки футбольних фанатів, які вступатимуть в контакт з корумпованими міліціонерами в Україні.

«У існуючій систем, міліціонери в Україні дуже рідко притягується до відповідальності за свої дії. Співробітники міліції часто зловживають своєю владою з метою вимагання грошей або катують затриманих, щоб ті зізналися в злочинах, розкриті які міліціонери зобов’язані під тиском», сказав Джон Дальхузен, заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

В даний час зловживання з боку міліціонерів розслідують їх колеги з місцевих прокуратур. Прокурори неохоче порушують справи. У Доповіді «За відсутності складу злочину: ціна безкарності працівників правоохоронних органів в Україні», яка була нещодавно представлена, Amnesty International задокументувала численні випадки, коли обґрунтовані заяви про застосування тортур були відхилені зі стандартною відповіддю «відсутній склад злочину».

«До тих пір, доки співробітники міліції будуть залишатися не покарними за скоєні ними злочини, вони непідзвітні широкої громадськості і можуть робити те, що їм заманеться», – сказав Дальхузен.

У жовтні Amnesty International закликала українську владу роз’яснити своїм підлеглим, що зловживання міліції будуть піддаватися кримінальному розслідуванню. Організація також рекомендувала створити незалежний орган для ефективного розслідування скарг на дії працівників правоохоронних органів.

Незважаючи на визнання того факту, що тисячі українців щороку піддаються насильству з боку міліції, влада проігнорувала рекомендації як непрактичні.

Amnesty International сьогодні повторно закликає до створення незалежного органу з розслідування зловживань з боку міліції, який, на думку організації, має важливе значення для забезпечення притягнення до відповідальності працівників правоохоронних органів, і, таким чином, є суттєво необхідним для подолання злочинності в міліції.

«Кожен день українці розплачуються за небажання їх уряду реформувати міліцію. Для тисяч міжнародних фанатів, які приїдуть до України влітку 2012 року, існує небезпека, що вони теж можуть постраждати від рук міліціонерів, які не усвідомлюють, що вони є державними службовцями і мають бути підзвітними суспільству», – заявив Дальхузен.

«Негайне створення незалежного органу для розслідування скарг на дії міліції дасть сигнал міліціонерам, що їх незаконні дії будуть розслідуватися та каратися, і, як наслідок, працівники міліції будуть поводитися краще».

Received: from action.amnesty.org.ru [83.222.2.178] by maidan.org.ua; Fri, 2 Dec 2011 15:18:30 +0200

 

 

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.