Чому зі “Свободи” йдуть націоналісти?

Чому зі “Свободи” йдуть націоналісти?

Якщо так буде і надалі, то вінницька “Свобода” має усі шанси піти на майбутні вибори в ослабленому складі. Нещодавно перестав бути “свободівцем” В’ячеслав Березовський – заступник голови обласної організації.

Його з партії виключили. Це можна було б назвати чисткою рядів або ж зміною політичних уподобань, якби не конфлікт з головним “свободівцем” області Олексієм Фурманом і той факт, що В’ячеслав Березовський фактично розбудовував вінницьку “Свободу” з початку її створення на теренах області. Сам Олексій Фурман у парторганізації з’явився пізніше.

– За минулий рік багато людей пішло з партії, більше десяти, – відповів на запитання “Міста” В’ячеслав Березовський. – Але суть навіть не в кількості, а в якості. Здається, авторитетні люди їм не потрібні, люди, які уособлюють українську ідею. Там все залежить від позиції керівника – Олексія Фурмана, а він перетворив обласну організацію “Свободи” у приватну фірму, організацію тоталітарну, яку використовує для досягнення власних цілей.

За словами пана В’ячеслава, він пробував донести ці тривожні дзвіночки до лідера партії Олега Тягнибока. Рік тому, на звітно-виборчій конференції, він і ще семеро осіб після того, як вінницька обласна “Свобода” програла вибори в обласну Раду. Сам В’ячеслав Березовський каже, “ганебно здала”, бо оскаржувати результати виборів ніхто і не пробував.

Критику Тягнибок почув. А от після цього, розповідає В’ячеслав Березовський, він почав отримувати догани від Олексія Фурмана… на мобільний. У чому ж секрет такої лояльності до обласного парт керівництва? Є ще важелі фінансові, розмірковує пан Березовський. Відомо ж, що Олексій Фурман не тільки партієць, а й бізнесмен.

Виключений зі “Свободи” В’ячеслав Березовський не змінив своїх політичних і моральних орієнтирів. Його обрано керівником обласної організації Конгресу українських націоналістів, звідки його свого часу і запросили у “Свободу”.

Власну думку з приводу обрання свого колишнього заступника керівником обласної організації КУН висловив і Олексій Фурман: – Це вибір членів цієї організації. Якщо новообраний голова Конгресу працюватиме на благо вінницької громади, своїми діями зміцнювати єдність українського патріотичного руху і відповідатиме гідному званню націоналіста, ми тільки вітатимемо такі почини.

Щоправда, на звітно-виборчій конференції КУН, куди прийшли запрошені представники регіональних осередків опозиційних партій, Олексія Фурмана не було.

Ірина ЖУК