Кримські татари на мітингу закликають поважати їхні права

Кілька тисяч кримчан, переважно кримських татар, на мітингу на центральному майдані у Сімферополі закликали українську владу і міжнародне співтовариство сприяти відновленню прав раніше депортованого кримськотатарського народу.

Свої вимоги мітингувальники висловили на мітингу з нагоди Міжнародного дня прав людини. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, присутніх на мітингу, за різними даними, було від 2 до 5 тисяч осіб.

Мітинг розпочався з традиційної мусульманської молитви, яку прочитав Муфтій мусульман Криму аджі Еміралі Аблаєв. Він закликав присутніх до єдності і порозуміння.

На мітингу зокрема виступив перший заступник голови Меджлісу, лідер фракції Курултаю у парламенті автономії Рефат Чубаров. Він наголосив, що індивідуальні права людини і колективні права народу тісно поєднані, а тому не можна сподіватися на забезпечення прав людини, якщо права народу залишаються невизнаними. Водночас, на думку Чубарова, неможливо забезпечити права народу, якщо не гарантуються права людини.

Учасники мітингу ухвалили резолюцію, в якій закликали до згуртованості і духовної єдності всіх кримських татар, а також заявили про підтримку ідеї проведення міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні.

Напередодні низка опозиційних Меджлісу кримськотатарських організацій, зокрема, «Себат», «Мілі Фірка» і релігійна громада «Сабур» закликали не відзначати День захисту прав людини і не приходити на мітинг, скликаний Меджлісом, назвавши його «провокацією», спрямованою на те, щоб посварити нову владу і репатріантів. Листівки про це масово поширювалися в місцях компактного проживання кримських татар.

Водночас місцева влада проведення мітингу санкціонувала.

У своєму зверненні з нагоди Міжнародного дня прав людини, що відзначається 10 грудня, Президент України Віктор Янукович зазначив, що Україна робить все для неухильного дотримання прав людини і залишається «загальновизнаним регіональним лідером стабільності».

http://www.radiosvoboda.org/archive/news/20111210/630/630.html?id=24418030