Львівські пам’ятники нагадають про права людини

Що спільного між Декларацією прав людини та Данилом Галицьким, Тарасом Шевченком, художником Никифором, Степаном Бандерою та жертвами сталінських репресій? Відповідь на це питання з’явиться біля найвідоміших пам’ятників у центрі Львова.

10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію з прав людини. Основний принцип цих прав – вони належать усім без винятку людям, не залежно від історичного періоду, з моменту народження і впродовж всього життя.

На жаль права, згадані в Декларації, сприймаються більшістю громадян як абстрактні терміни з правозахисної діяльності, не надто пов’язані як з буденним життям, так і з історією України. Ми рідко сприймаємо наших національних героїв – визначних історичних постатей, яким ставимо пам’ятники, життєписи яких вивчаємо у школах, твори яких читаємо і цитуємо – як правозахисників, а їх діяльність оцінюємо в контексті захисту прав людини.

У суботу, 10 грудня активісти Громадянського руху «Відсіч» спробують привернути увагу до вже звиклих пам’ятників у центрі Львова, нагадуючи, що цих людей ми шануємо завдяки їх діяльності на захист прав людини. В різні епохи, різними способами ці персоналії зазнавали утисків своїх прав і піднімали спротив проти цих утисків.

Таким заходом «Відсіч» нагадує, що боротьба за українську державність не можлива була б без відстоювання прав і свобод українців – описаних у Загальній декларації прав людини, якій цими днями виповнюється 63 роки.

Акція відбуватиметься з 12 до 17 год.

Пам’ятники, які будуть задіяні в акції:

  • Тарасові Шевченкові
  • королю Данилу
  • Степану Бандері
  • В’ячеславу Чорноволу
  • жертвам комуністичних злочинів
  • Никифору Дровняку
  • Іванові Франку
  • Михайлу Грушевському
About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.