Марафон написання листів

Прес-РЕЛІЗ

AmnestyInternational в Україні

9 грудня 2011 року

9 грудня активісти AmnestyInternational в Україні приєдналися до всесвітньої акції «Марафон написання листів», що вже традиційно проводитьсянагоди Міжнародного дня захисту прав людини, 10 грудня.

25 міст України приєдналися до акції, організувавши більше 40 місць написання листів.

У світі беруть участь в акції більше 80 країн.

У Києві Марафон написання листів проходить у кінотеатрі «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26) з 17.00 9 грудня до 17.00 10 грудня.

Під час акції громадянам пропонується написати листи від руки на захист та підтримку осіб, чиї права були грубо порушені державою.Таким чином люди в усьому світі створюють тиск на уряди країн, де відбуваються порушення прав людини. Крім того окремо можна буде написати листа особисто жертвам порушень прав людини, щоб висловити свою солідарність та підтримку.

На сьогодні в усьому світі зібрано вже більше 188 тисяч звернень, і ця кількість зростає кожної години. Для Марафону зазвичай відбирається певна кількість справ з різних країн та тематик. AmnestyInternational в Україні цього року працює над п’ятьма справами:

  • Джабара Савалана з Азербайджану, який засуджений до 2,5 років тюрми за свою активність на Facebook;

  • Наталії Естімірової з Росії, журналістки, яку було вбито за «невигідні» репортажі про війну в Чечні. Ми вимагатимемо справедливого розслідування;

  • Мохамада Садіка Кабудванда з Ірану, журналіста, який засуджений до 10 років тюрми за мирне вираження своїх поглядів. Він визнаний в’язнем сумління;

  • Фатіми Хусейн Баді з Ємену, яка отримала смертний вирок внаслідок несправедливого судового розгляду;

  • Якова Строгана з України, який ув’язнений в Харківському СІЗО через те, що оскаржив своє побиття працівниками міліції під час попереднього арешту.

Серед прихильників акції – британський драматург і комік Стівен Фрай: «Мені важко перебільшити всю важливість такого заняття, як написання листів підтримки. Тому знайдіть сайт Amnesty International, дістаньте чистий аркуш паперу і ручку і напишіть лист, який, можливо, відімкне двері темниці і допоможе витягти кляпи з вуст в’язнів сумління».

Минулого року в Україні було зібрано майже 5 000 листів, написані від руки, а загалом у світі – 636 000.

Про ефективність Марафону свідчать результати 2010 року. Із 7 справ, на захист яких писали українці, вдалося змінити ситуацію у 4-х випадках. Так, наприклад, написані листи значною мірою вплинули на звільнення китайської правозахисниці Мао Хенгфенг. Вона була ув’язнена за мирні висловлювання в знак підтримки Лю Сяобо, правозахисника, нобелівського лауреата премії миру, який досі у в’язниці.

Детальніше про Марафон можна дізнатися на www.amnesty.org.ua/marathon2011

Контактна особа: Тетяна Мазур, 097 90 40 987

Для довідки: Amnesty International – всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.