На розгляді у місцевих судах 1,2 млн. позовів щодо пенсійного забезпечення!

Коментар щодо ситуації із соціальними виплатами

Країну огорнула хвиля соціальних протестів, гинуть чорнобильці, молоді матері пікетують управління соціального захисту. Люди шукають правди біля стін Парламенту і Кабінету міністрів України. Чорнобильці голодують! Вони більше не вірять судам і не бачать мирного шляху повернення гарантованих їм соціальних виплат.

Воно й не дивно, бо у соціальній, правовій державі Україна нині немає ані реалізації соціальних гарантій, ані права! Cуд, конституційне призначення якого захищати права і свободи людини і громадянина, перетворився на засіб досягнення потрібних  владі цілей!

В ситуації із заборгованістю по соціальних виплатах Феміда стала заручником, бо з одного боку – законні права чорнобильців, дітей війни, пенсіонерів, а з іншого – вказівки влади будь-якою ціною відбирати у людей те, що по праву належить їм!

Рішення судів у соціальних спорах на користь громадян штучно оскаржуються, а в результаті –  все одно не виконуються!  Станом на 1 листопада 2011 року на розгляді у місцевих судах було 1,2 млн. позовів щодо пенсійного забезпечення, в апеляційних адміністративних судах ця цифра сягає 2,6 млн. справ. Мільйони громадян, маючи на руках рішення судів, які набрали законної сили, як і раніше не можуть отримати недоплачених їм коштів.

Влада створила страшний прецедент –  виявляється, рішення судів не обов’язково виконувати і за це не потрібно відповідати! Але ж Конституція не містить винятків і передбачає, що судові рішення є обов’язковими для виконання на всій території України. Більше того, невиконання судових рішень є кримінально караним – стаття 382 Кримінального кодексу.

Тільки українська влада може масово не виконувати судові рішення і не нести за це жодної юридичної відповідальності. Насправді, відповідальності перед людьми неможливо уникнути і народний суд винесе їм правильний вирок…

Народний депутат України

Міністр юстиції Опозиційного Уряду                                     Олена Шустік

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair