Прем’єра нової програми “Абсент” Юрія Андруховича і польського гурту Кarbido у Києві

У неділю, 18 грудня, у Києві в Національній музичній академії України ім. Чайковського Юрій Андрухович і польський гурт Кarbido познайомили глядачів з третьою частиною музично-поетичної трилогії “Самогон, Цинамон, Абсент “.

Поява попередніх частин трилогії: “Самогону” і “Цинамону” альбомів та їх концертних втілень, що з успіхом пройшли на сценах України і Польщі, викликавши помітний глядацький інтерес.

Нова програма створена за мотивами роману Андруховича “Перверзія” (сім перевидань в Україні, три у Польщі, окремі видання в Росії, Фінляндії, Сербії, США, Німеччині ) і має за мету – створення багаторівневого складного і цікавого дійства зі слів, інтонацій, музики, світла, відео.

Творці «Абсенту» уявляли його як оригінальний саунд-трек до фільму, знятого невідомим режисером (самим Перфецьким?) за мотивами «Перверзії», але ніколи не реалізованим. Усе, чим диспонуємо,зазначають вони— фрагменти, залишки, епізоди, уривки, натяки на колишню цілісність, окремі пісні, сюїти, мелодекламатичні моно- і діалоги, інструментальні версії забутих опер та кантат. Багатомовність і багатозначність — як у прямому, так і в переносному значеннях.

Як наголошують організатори заходу, мистецька агенція Арт-поле, ідея Абсенту – створення синтетичної лірико-музичної програми (голос поета, тексти, музика), посиленої і доповненої візуалізацією (відео-арт у найрізноманітніших формах і проявах).

Медіавистава “Абсент” вийшла дуже видовищною, насичено емоційною. Нічого подібного ви дотепер на українській сцені не бачили. Більшу частину дійства музиканти грали за екраном, на якому в цей час змінювались кадри анімації і відеоарту, створеного для вистави. Це було зроблено, щоб не відволікати увагу глядачів від музичної частини вистави. Цей хід виявився дуже вдалим. А те, що гурт Кarbido створює дуже органічний музичний супровід до текстів Юрія Андруховича, глядачі мали змогу переконатися за попередніми частинами трилогії.

Цей творчий тандем, в особі відомого українського письменника і польських музикантів, має наміри з новою програмою “Абсент” проїхати по Україні концертним туром до чемпіонату з футболу “Євро — 2012”, відвідуючи міста, що прийматимуть чемпіонат. Також попереду чекає запис альбому “Абсент”.