Протести по-донецьки. Соціальні підсумки року (ФОТО)

Як не дивно, але обкладинка журналу Time з персоною року – протестувальником – як ніколи актуальна цього року саме для Донецька. Перша половина року пройшла під знаком боротьби із закриттям шкіл у рідному регіоні президента. Друга вразила всю Україну спочатку стійкістю позицій, а потім і швидкістю накивання п’ятами чорнобильців, які голодували під обласним пенсійним фондом. Що змінилося за 2011 рік у Донецькій області? Які уроки та підсумки і чого чекати в році наступному?

Закриття шкіл

Почалося все ще в січні, а по багатьох школах, зокрема, по макіївській третій, ще йдуть суди. Тим часом, школа таки закрита. Кілька шкіл, зокрема, в Донецьку, вдалося відстояти. Процес реорганізації, чим і пояснює влада закриття навчальних закладів, завжди досить болючий. Але закривати школу у маленькому шахтарському селищі і змушувати дітей долати три кілометри до наступної школи по суті по полю – це вже занадто. Тут навіть спокійний та впевнений електорат Януковича повстав. Очолює боротьбу за школи Марія Олійник, заступник голови донецької громадської організації “Просвіта”.

Цікаво, що начальник Головного управління освіти Донецької ОДА має iPhone 4, але грошей на школи його управління, звісно, не має. До речі, незважаючи на нещодавні обіцянки Віктора Януковича, а слідом і голови Донецької ОДА Андрія Шишацького, про те, що школи закривати не будуть, макіївську україномовну школу і досі не відкрили.

Боротьба за Дружбу

Очевидно, син Віктора Януковича Олександр вирішив, що у шахтарській столиці все ще замало висоток. Тож син гаранта Конституції таки виборов собі в травні в центрі Донецька чудову ділянку землі, щоправда, не порожню, а з готелем “Дружба” на ній. Земля знадобилася для зведення будинку соціального житла, як обіцяє фірма Януковича “МАКО”. Цікаво, чи можна вважати соціальним житлом квартиру вартістю 180 тисяч доларів? Адже саме такою буде ціна квартир у висотці.

Кілька сотень донеччан з сусідніх будинків, які були проти такої махіни у себе у дворі, не змогли виграти в Олександра Януковича цей нерівний бій. Більше того – найактивніший протестувальник Костянтін Лавров був заарештований та звинувачений у корупції. Мовляв, він узяв 7 тисяч доларів для того, щоб влаштовувати протести та робити чорний піар “МАКО”. Суд ще триває, адвокат підсудного каже, що доказів слідство не має. Однак, коли це спиняло наше слідство та суд?

Війна з супермаркетами

Восени блогери, журналісти та громадські активісти об’єдналися для того, щоб пройти рейдами по донецьких супермаркетах. Їх ціллю був контроль за якістю продукції. Вони знайшли на диво багато простроченої продукції, тобто її термін придатності вже добіг кінця, проте вона продовжувала лежати на полицях магазинів. Якісь мережі супермаркетів зробили висновки, інші вирішили полізти у пляшку і посваритися у судах.

Тож на трьох активістів, які здирали нові наліпки з датою та ціною, наклеєні зверху на старі, подали до суду скаргу із проханням завести на них карну справу за статтею “Самоправство”. Один з активістів виявився адвокатом, і тепер захищається від “Амстору” у суді.

Чорнобильці

Про цю групу населення, яка майже місяць провела у пікеті під обласним фондом, сказано вже багато. Якщо коротко, то чорнобильці місяць голодували та вимагали віплати їм законних пенсій, які призначив їм суд. Своєї мети мітингувальники не домоглися, а врешті решт погодилися на мільйон гривень допомоги від обласної влади. Виходить, що тепер кожен ображений (як то вкладники, афганці, інваліди і т.д.) може постояти місяць в пікеті, поголодувати, наприклад, під Донецькою ОДА, і розраховувати на мільйон бюджетних коштів.

Церква

Перемогою УПЦ КП завершилася боротьба за церкву у селі Кам’янка Донецької області. Московський патріархат намагався забрати церкву собі, використовуючи суди області та інші бюрократичні важелі. Однак Вищий адміністративний суд України вирішив, що на церкву і надалі матиме права лише УПЦ КП.

Медична реформа

Із початку року почалося реформування сфери охорони здоров’я. Але стартувала вона не на державному рівні, а на місцевому. Донецька область теж потрапила у пілотний проект. Головні зміни полягають в оптимізації кількості медичних установ, а це означає закриття деяких лікарень або ж відділень у невеликих містах. Проти цього виступили мешканці спочатку міста Кіровське, а зараз і Зугреса. Однак, це не допомогло зберегти медичні структури.

Тепер сфера охорони здоров’я фінансуватиметься не з державного, а з обласного бюджету, центри надання первинної медичної допомоги будуть функціонувати окремо. До того ж, планується перехід до системи сімейної медицини. До чого це призведе, покаже час.

Все вищеперераховане та й рейтинги Партії регіонів і Віктора Януковича, які демонтрують стрімке падіння в області, свідчать про зростання протесних настроїв та розчарування населення у “своєму кандідаті”. Не можна також не відзначити й того, що люди стали більш активно висловлювати свою громадянську позицію. Тож, позитивним підсумком року можна вважати зростання самоусвідомлення та розуміння населенням того, як діють механізми громадянського суспільства.
ngo.donetsk.ua
Олена Федоренко

About Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.