Росію надихає китайська стіна навколо інтернету

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев пропонує регулювати використання інтернету за зразком Китаю, відомого фільтрацією контенту.

Як зазначає агентство Reuters, заява екс-глави ФСБ прозвучала після масових протестів, про участь в яких незадоволені результатами парламентських виборів домовлялися через соціальні мережі.

“Розумне регулювання, звичайно, повинно здійснюватися і в Росії, як це вже робиться в США, Китаї та в багатьох інших країнах світу”, – сказав Патрушев в інтерв’ю газеті Аргументы и факты.

Якщо США належать до країн, що надають користувачам інтернету повну свободу, то Китай відкриває своїм користувачам доступ тільки до тих західних ресурсів, які погоджуються на цензуру.

  Відвертий обман на виборах розбудив Росію

Запропонувавши використовувати досвід Китаю, Патрушев обмовився, що може стосуватися соціальних мереж і блогів: “Спроби припиняти спілкування людей в принципі контрпродуктивні і навіть аморальні. Однак не можна ігнорувати використання інтернету злочинцями і терористичними угрупуваннями”.Навесні російська влада вже проявила інтерес до китайського досвіду контролю за інтернетом, замовивши для уряду наукову роботу про регулювання інтернету в різних країнах, у тому числі в Китаї. Тоді ж начальник одного з підрозділів ФСБ заявив, що безконтрольне використання поштового сервісу Gmail і програми Skype є загрозою для російської безпеки.

Проте прем’єр-міністр Володимир Путін, який збирається в наступному році повернутися в Кремль, незабаром після цього заспокоїв громадськість заявою, що нічого обмежувати не збирається.

В один день з публікацією інтерв’ю Патрушева стало відомо про законопроект, розроблений за участю російського Міністерства зв’язку, який в разі прийняття зобов’яже операторів блокувати деякі сайти. Як повідомила газета Ведомости, разом з дитячою порнографією та пропагандою наркотиків в чорні списки будуть внесені “екстремістські матеріали”. Громадськість не раз дорікала російській владі в тому, що поняття екстремізму трактується нею максимально широко.

В останні тижні інтернет використовувався в Росії для організації наймасовіших з моменту приходу Путіна до влади протестів. Про участь у мітингу на Болотній площі минулої суботи через соціальні мережі домовилися кілька десятків тисяч осіб. До наступного протесу – 24 грудня – через Facebook за два дні пообіцяли приєднатися більш ніж 18000 осіб.

Джерело http://ua.korrespondent.net/

Нагадуємо – подібне регулювання Інтернету нам теж загрожує. А ви вже сказали своє ні?