Солідарність поколінь задля порятунку створіння

Папа Венедикт XVI: Кожна людина має обов’язок шанобливо ставитись до створіння та оберігати його.

У своєму зверненні, 15 грудня 2011 до одинадцятьох нових послів при Святому Престолі, папа Венедикт XVI, наголосив на тому, що проблеми навколишнього середовища та міграційних потоків належать до ключових викликів сучасності.

Святіший Отець підкреслив, що вищезгадані феномени наштовхують людство на думку про те, що всі мають «спільну долю». Папа акцентує увагу на тому, що цілісний людський розвиток, який допомагає людству реалізуватись, є можливим через позитивне розуміння солідарності. «Погляд людства на себе повинен допомогти зрозуміти, що взаємна залежність є не загрозою, а перевагою, цебто: люди, які працюють одні з одними, і одні для других», – сказав папа.

Венедикт XVI підкреслив, що для того, щоб були гарантовані повага та поширення людської гідності, всі повинні бути відповідальними за всіх, тобто необхідною є своєрідна глобальна солідарність. Солідарність, про яку говорив папа, є насамперед солідарністю поколінь, яка бере свій початок в сім’ї і потребує підтримки, щоб могти виконати свою місію у суспільстві.

Папа наголосив, що дуже важливим інструментом для поширення солідарності, є «виховання молоді». Уряди повинні «інвестувати необхідні ресурси, даючи молоді фундаментальні етичні основи», які таким чином допомагатимуть молодим людям в боротьбі проти «соціальних лих» нашого часу: безробіття, наркоманії, кримінальності і неповаги до людської особи.

Понтифік висловив переконання, що в контексті «нових викликів» сьогодення людство мусить мобілізувати свій розум та креативність для боротьби з бідністю та «осягнення ощадливішого та здоровішого використання наявних ресурсів та джерел енергії».

В особливий спосіб Святіший отець підкреслив, що «не тільки політика, але й кожна людина має обов’язок шанобливо ставитись до створіння та оберігати його».

Із звернення понтифіка випливає, що для ефективного подолання викликів сьогодення є необхідним цілісний розвиток людини, який включає виховання відповідальності за природне довкілля як Боже створіння.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології