СПОЧАТКУ СОБІ, А МІСЬКИЙ БЮДЖЕТ ЗАЧЕКАЄ

СПОЧАТКУ СОБІ, А МІСЬКИЙ БЮДЖЕТ ЗАЧЕКАЄ

Згадаймо як перед минулими місцевими виборами усі теперішні депутати один наперед одного обіцяли коломийській громаді золоті гори: ремонт доріг, покращення роботи комунальних підприємств, освітлення вулиць і, звичайно,.. наповнення міського бюджету.

Був серед обіцяючи і теперішній голова фракції «Свободи» у Коломийській міській раді підприємець Віктор Кавацюк. Однак його дії поки що говорять про протилежне, а саме: використання свого депутатського становища для покращення умов ведення власного бізнесу.

Справа в тому, що у 2008 році батько депутата отримав в оренду від міста земельну ділянку загальною площею майже 435 квадратних метрів по вулиці Івана Франка. У договорі оренди було вказано, що ця земля має цільове призначення житлово-комерційне використання. На цій земельній ділянці пан Кавацюк розвивав свій готельний бізнес. (Напевне, коломияни знають про готель «Магнолія»).

Та, як-то кажуть, не минуло і півроку як новообраний депутат Кавацюк зрозумів, що депутатський мандат – це не лише відповідальність, але і переваги. Він звертається до земельної комісії міської ради з проханням змінити цільове призначення орендованої його батьком земельної ділянки: 21,5 квадратних метрів залишає під комерційну діяльність, а 413,15 «квадратів» перепрофільовує у житлове використання. Земельна комісія дає на це «добро». Підтримала це і сесія міської ради своїм рішенням від 30 березня цього року.

Скажу одразу, що незаконного тут немає нічого. Земельне законодавство такі перепрофілювання та зміну умов договору оренди дозволяє. Однак тут справа в іншому. Орендна плата за землю під комерційне використання у центрі міста за метр квадратний значно відрізняється від орендної плати за землю житлового використання – вона більш ніж у двічі більша. Виглядає так, що пан Кавацюк, прикриваючись депутатським мандатом, просто хоче зекономити, але на шкоду громаді. Мені от цікаво, а чи всім охочим коломиянам на такі поступки пішли б наші обранці, чи для цього слід мати депутатський мандат? А як же їхні обіцянки відстоювати інтереси громади та знайти нові джерела надходжень у міський бюджет? Не зовсім зрозуміло.

Тут варто звернути увагу і на ще один момент. Для комерційного використання, тобто для бізнесу пану Кавацюку залишили лише 21 з половиною квадратний метр. Це, як ви розумієте, маленька квартирна кімнатка. Однак на орендованій ділянці стоїть готель «Магнолія», а це однозначно саме комерційна діяльність і аж ніяк не «будівництво та обслуговування житлового будинку».

На одному із сайтів, на якому рекламується готель «Магнолія», сказано таке: «У центрі міста Коломия, 60 км від гірськолижного курорту «Буковель”. Триповерховий будинок на 11 номерів. На першому поверсі — рецепція, кафе-їдальня, сауна, накрита тераса». Крім цього, тут є паркінг та «Комплекс (на 10 осіб) з фінської сауни на дровах та турецької лазні», а також «Кімната відпочинку, контрастний басейн». Як думаєте, може все вище перелічене розміститись на земельній ділянці площею у 21,5 квадратних метрів. Це питання риторичне, як ви зрозуміли.

За роз’ясненнями та коментарями ми в першу чергу звернулись до самого «винуватця свята» Віктора Кавацюка. Він сказав, що «якщо ми щось хочемо, то можемо подати до суду».

Звернулись ми і до секретаря земельної комісії Василя Киселиці. Адже саме земельна комісія міської ради розглядала дане питання та давала позитивний висновок. Ось що зазначив пан Василь: «Можливо, ми дещо поспішно прийняли це рішення, оскільки не знали усіх нюансів. Зараз до нас звертаються деякі громадські організації та повідомляють додаткову інформацію. В світлі цього будемо ініціювати перегляд рішення, якщо будуть виявлені нові обставини».

Профільний заступник міського голови Тарас Яворський прокоментував ситуацію: «Очевидно, що комісія з питань земельних відносин розглянула заяву пана Кавацюка по факту, але на місце не виїжджала, хоча мала б це зробити. Більшість членів комісії пропозицію підтримала, і відповідно таку ж позицію зайняла сесія. Однак в контексті появи нової інформації з приводу невідповідності цільового призначення землі та її фактичного використання ми будемо піднімати це питання ще раз. Буде організовано виїзд комісії на місце, і якщо факти підтвердяться, то будемо приймати відповідне рішення», – зазначив пан Тарас. Також пан Яворський сказав, що ясність у питання про використання землі привнесе інвентаризація землі. Місто буде чітко знати яка земельна ділянка для чого призначена і як фактично використовується.

Ось так хазяйнують наші депутати, ось так вони наповнюють бюджет, лише не міський, у чому клялись перед виборами, а свій власний. На словах любов до Коломиї, переживання за Батьківщину та критика у бік «злочинного антиукраїнського режиму», а на думці лише те, як би використати той шмат влади, що опинився у руках для власних цілей. Хіба можна в такому випадку надіятись, що в нашій державі щось зміниться. Очевидно, що ні.

На завершення в якості моралі зазначимо, що ми не маємо нічого проти особисто пана Кавацюка. Справа тут в іншому. Голова комісії з питань законності та дотримання правопорядку Коломийської міської ради, ким є Віктор Кавацюк, шукає способи обійти закон, який він мав би охороняти. Обійти для власної вигоди. Це, згодіться, виглядає як зла насмішка, і в першу чергу над коломийською громадою. Однак повірте, що пан Кавацюк не один у депутатському корпусі міської ради, хто, користуючись своїм депутатським становищем, вирішив розжитись за рахунок громади. Є і інші, про яких ми незабаром також розповімо.

Нам залишається лише сподіватись, що контролюючі органи – земельна інспекція Держкомзему та Коломийська ОДПІ – зреагують відповідним чином на нашу публікацію.

Бюро журналістських розслідувань «Відсіч”