У Броварах сесії-несподіванки прокурор перетворює на цирк, а громада висвітлює їх через твітер

Вчора, 20 грудня, у Броварах відбулась позачергова сесія міської ради. Засідання розпочалось об 11:00, при цьому депутатів про скликання сесії було повідомлено лише напередодні ввечері, за кілька хвилин до кінця робочого дня міської ради. Відтак у депутатів на вивчення 20 проектів рішень, які виносились на позачергову сесію, було всього 3 години – з 8:00 до 11:00. Це є грубим порушенням статті 14 регламенту Броварської міськради, згідно з якою матеріали до позачергової сесії мають бути надані депутатам не пізніше ніж за одну добу.

 

При цьому громада міста взагалі була позбавлена можливості дізнатись, що планували ухвалити депутати – проекти рішень позачергової сесії на офіційному веб-сайті міської ради оприлюднено так і не було.

 

Стурбовані такою «секретністю» прийняття рішень органом публічної влади активісти ініціативи «Маєш право знати» вирушили на засідання міськради, щоб зробити твітер-трансляцію із сесійної зали та забезпечити право громадян знати, чим займаються депутати на сесії та за що голосують.

 

У своєму твітері активістка «МПЗ» Аліна Дяченко висвітлювала події, які відбувались на сесії, в режимі реального часу. Зокрема вона повідомила, що на початку засідання два депутата – Павло Різаненко та Роман Сімутін – пропонували зняти з розгляду всі питання та закрити сесію, однак депутатська більшість їх не підтримала та розпочала сесію.

 

Під час розгляду окремих питань два опозиційних депутата закликали інших не голосувати, зокрема по земельних питаннях, стосовно яких відкрито кримінальні справи. Однак депутати від партії Партії регіонів, «Фронту змін», «УДАРу», «Батьківщини» та ін проголосували за всі рішення, які виносились на позачергову сесію. Проти по всіх питаннях голосували лише два депутата.

 

При цьому на сесії був присутній міськрайонний прокурор, який замість того, щоб зупинити відверте порушення законодавства, вдався до публічних образ одного з депутатів, який намагався хоча б під час засідання розібратись у питаннях, які виносились на розгляд. «Зірвався на емоції прокурор. Назвав депутата Сімутіна клоуном і кілька разів повторив це», – написала у своєму твітері aleechka.

 

 

Корисні посилання:

Хронологія твітер-трансляції (на сайті ініціативи «Маєш право знати»)

Відеозапис 16-ої позачергової сесії Броварської міської ради від 20.12.2011