Україна відстає від Молдови та Грузії за темпами європейської інтеграції

Україна свого часу вважалася флагманською країною Східного Партнерства, але сьогодні за багатьма показниками вона відстає від Молдови та Грузії. Про це йдеться в пілотному виданні Індексу європейської інтеграції країн Східного партнерства, яке було презентовано сьогодні у Києві. Дослідження, результатом якого є видання, ініціювали та провели Європейська програма та програма “Схід-Схід: партнерство без кордонів” Міжнародного фонду “Відродження”.

 “Результат нашого індексу показав, що Україна, яка колись вважалася флагманом європейської політики сусідства, насправді за багатьма показниками поступається Молдові й Грузії”, – сказала керівник проекту дослідження, директор Європейської програми Фонду Ірина Солоненко. За її словами, порівняно з іншими країнами Східного партнерства Україна демонструє найбільший розрив між інтенсивністю і глибиною зв’язків з ЄС з одного боку та рівнем внутрішніх перетворень – з іншого.

 Коментуючи дані Індексу європейської інтеграції у сфері юстиції, безпеки та правосуддя, науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко сказав: “В Україні було зроблено правильні кроки, ухвалено ряд необхідних законів – про біженців, іноземців та осіб без громадянства, створено концепцію міграційної політики. Справа тепер – за виконанням цих прогресивних законів”, зазначив експерт. “Зараз спостерігається тенденція, що ЄС, особливо після справи з білоруським правозахисником Алесем Беляцким, починає ставитися ще більш обережно до правоохоронної співпраці з країнами, які не демонструють відданості демократії. Є ризик, що ми не зможемо вийти на той рівень співпраці між органами внутрішніх справ, які необхідні для безвізового режиму. І це наочно демонструє зв’язок між демократією та візовою лібералізацією”, резюмував Сушко. Він також зазначив, що скасування візового режиму між Україною ЄС буде справою не 1-2 років, а більш тривалого часу.

 У свою чергу Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський наголосив, що однією з головних проблем євроінтеграції України є нерівні умови ведення бізнесу. “Якщо у нас існують нерівні умови для українських бізнесменів, то цілком очевидно, що і для європейського бізнесу в Україні можуть виникати проблеми”, зазначив експерт. Інша серйозна проблема – якість використання бюджетних коштів в Україні, яка не відповідає європейським стандартам, зазначив Бураковський.

 Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький нагадав, що напередодні саміту Україна-ЄС, який заплановано на 19 грудня, провідні громадські організації України звернулися до Євросоюзу із закликом парафувати Угоду про асоціацію з Україною, а до української влади – визнати та гарантувати принципи верховенства права та незалежності судочинства. Це звернення підтримав і Форум Громадянського суспільства Східного партнерства. “Якщо Угоду не буде парафовано, то громадянському суспільству буде дуже важко знайти додаткові важелі підтримки з боку європейських країн, щоб вимагати від влади підтримувати європейський напрям розвитку та реформування всередині України”, сказав Бистрицький.

 

Контакти: Міжнародний фонд “Відродження”, Ірина Солоненко, (044) 461 95 00, solonenko@irf.ua

 

***

Індекс європейської інтеграції країн Східного партнерства має на меті здійснення щорічного оцінювання процесів європейської інтеграції у країн Східного партнерства – Україні, Молдові, Білорусі, Грузії, Вірменії і Азербайджані – у порівняльній перспективі.

В межах Індексу розглядаються три основні виміри європейської інтеграції: глибина та інтенсивність зв’язків з ЄС на різних рівнях, внутрішні перетворення у країнах Східного партнерства, які наближують ці країни до стандартів ЄС, інституційне забезпечення європейської інтеграції. Понад 30 експертів з країн Східного партнерства та ЄС працювали над розробкою пілотного видання Індексу починаючи з січня 2011 року.

Детальну інформацію про методологію Індексу та ознайомитися з результатами дослідження можна тут:

 

http://www.irf.ua/index.php?option=com_content&view=article&catid=21&id=34982&Itemid=25