Українська Вікіпедія перетнула межу у третину мільйона статей

Волонтерам-редакторам української Вікіпедії (http://uk.wikipedia.org), всесвітньовідомої он-лайн енциклопедії, яка поширює вільні знання, підкорилось ще одне досягнення цього року – напередодні Нового року було подолано відмітку у третину мільйона статей.

Наразі українська Вікіпедія посідає 14 місце за кількістю статей серед усіх 282 мовних розділів між каталонською та норвезькою Вікіпедіями. Нині в україномовній Вікіпедії зареєстровано близько 120 тисяч користувачів, майже 2 тис. з них є активними користувачами, тобто здійснили за останній місяць принаймні одну правку у Вікіпедії.

Вікіпедія – є найбільшою україномовною енциклопедією в світі. Приміром, у найбільшій паперовій енциклопедії українською мовою – УРЕ, виданій протягом 1974–1985 рр., налічується близько 50 тис. статей. Головна мета Вікіпедії – збирання та систематизація знань з усіх сфер життя людини та передача їх у вільній формі, якими може будь-хто скористатися, хто має доступ до інтернету. Так само кожна людина може зробити свій внесок до Вікіпедії. За правилами Вікіпедії для убезпечення від помилкових та неправдивих тверджень кожна стаття має посилатися на авторитетні джерела: енциклопедичні видання, результати досліджень, друковані, он-лайнові видання, авторитетність яких не піддається сумніву.

Вікіпедія є також рухом добровольців, які віддають свій час, свої знання для того, аби зробити цю енциклопедію повнішою та точнішою, аби результатами їх невтомної праці могли скористатися мільйони користувачів. Вікіпедією та багатьма іншими сестринськими вікі-проектами опікується «Фонд Вікімедіа», який має регіональні відділення у більше ніж 40 країнах світу. Українським регіональним відділенням є громадська організація «Вікімедіа Україна», яка працює над втіленням багатьох проектів з метою популяризації Вікіпедії серед людей, залучення до неї нових користувачів до її редагування, а також збирання інформації для її наповнення.
Стаття «Симфонія № 40 (Моцарт)» , створена о пів на другу ночі 23 грудня 2011 року, стала 333 333-ю в українській Вікіпедії. Її автором став користувач A1. Під цим іменем до української Вікіпедії дописує український композитор Андрій Бондаренко .

Для довідки. Рубіж у 100 тисяч статей українська Вікіпедія подолала в березні 2008 року, для чого її редакторам знадобилося чотири роки. За два наступні роки було написано ще сто тисяч статей, а 31 серпня 2011 року в українській Вікіпедії була написана 300 тисячна статей. Також у лютому поточного року українські вікіпедисти обігнали фінську, а у липні – норвезьку Вікіпедії.

Нагадаємо, що в кінці січня 2012 року українська Вікіпедія святкує своє 8-річчя від часу першої створеної статті.

Прес-служба ГО «Вікімедіа Україна»

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.