Вручення анттипремії “Будяк року”

httpv://www.youtube.com/watch?v=vYCQ53jbffE&feature=g-u

Правозахисники назвали переможцем всеукраїнської антипремії “Будяк року” президента України Віктора Януковича, повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

“Премію “Золотий будяк” в 2011 році за систематичне використання своїх повноважень для обмеження прав та свобод і байдужість до масових порушень прав людини присуджено президенту України Віктору Януковичу. Диплом йому буде надіслано від імені Української Гельсінської групи”, – повідомила представниця Центру інформації з прав людини Тетяна Печончик на прес-конференції в п’ятницю в Києві.

У прес-релізі Української Гельсінської групи зазначається, що “президент контролює правоохоронні органи та прокуратуру, а також здійснює вирішальний вплив на суддів за допомогою Вищої ради юстиції(…)”.

Правозахисники також ставлять в провину президенту порушення “сумнівних кримінальних справ проти опозиційних політиків, слухання яких відбувалося з численними порушеннями права на справедливий суд, а також численні справи проти громадських активістів”.

Представниця Української Гельсінської групи Марина Говорухіназазначила, що диплом Януковичу надішлють кур’єрською поштою, разом із самим будяком у спеціальній коробці.

Крім того, лауреатами антипремії “Будяк року” стали: прем’єр-міністрМикола Азаров, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, міністр фінансів Федір Ярошенко, заступник голови правління Пенсійного фондуВалентина Никитенко.

Також лауреатом на премію “Будяк року” названо Національний банк України, у зв’язку з тим, що своїми постановами, зокрема, про надання вичерпної інформації про людину, яка отримує кредит, а також про нові правила при валютно-обмінних операціях, створює умови “для формування незаконних баз даних”.

Крім того, лауреатами премії поточного року названі: суддя районного суду Харкова Світлана Муратова, Окружний адміністративний суд Києва, заступник генерального прокурора України Михайло Гаврилюк.

Нагадаємо, що торік призові місця антипремії за порушення прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини “Будяк року-2010” посіли міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, голова СБУ Валерій Хорошковський і мер Харкова Геннадій Кернес.

 

Всеукраїнська антипремія правозахисників “Будяк року” вручається ушосте. Раніше її номінантами також були екс-президент України Віктор Ющенко та екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

http://newsru.ua/ukraine/09dec2011/budyakroku.html