“За мирний протест!” встановили намет навпроти будинку Кабінету міністрів України

Сьогодні, 9 грудня, пройшла акцію Всеукраїнської ініціативи “ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!”. Близько 50 учасників акції встановили намет навпроти будинку Кабінету міністрів України. Міліція не змогла перешкодити цій акції.

Вперше за багато часу в центрі столиці встановлено намет з метою проведення мирного протесту. Жодних законних підстав для знесення намету міліція не знайшла. Уже протягом двох років київська міліція не дозволяє встановлювати у столиці будь-які протестні намети, окрім як намети «приймалень» народних депутатів.

Студентка Оля та робітник Денис, які стали першими мешканцями намету, сказали, що намети – невід’ємна частина акцій мирного протесту в Україні і вони мають конституційне право на встановлення наметів як реалізацію права на мирні зібрання.

«Чорнобильці», які знаходилися трохи вище, у Маріїнському парку, аплодували студентам і робітникам. Їм київська влада не дозволила встановити намети і вони змушені були голодувати на холоді і під вітром. Цілком можливо, що на зимному повітрі у Маріїнському парку, без наметів, міг померти ще не один учасник голодування чорнобильців.

Учасники акції закликали усіх, хто хоче відстоювати свої права, приходити до будівель центральних органів влади України та встановлювати там намети. Потім вони принесли намет до сходів Маріїнського парку, скандуючи гасла «Захистимо право на мирний протест!», «Бунтуй, кохай, права не віддавай!».

Назустріч їм вийшли чорнобильці, які вигукували: «Когда мы едины – мы непобедимы!». Намет передали чорнобильцям, які заявили, що встановлять його у Полтаві. Справа в тім, що сьогодні чорнобильці припинили акцію голодування у Маріїнськомі парку Києва, натомість встановили наметові містечка у Полтаві та Лубнах.

Практично всі учасники акції поставили підписи під петицією на захист свободи мирних зібрань (http://www.zmina.org.ua/petition/)

Контактна особа – Володимир Чемерис

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.