Адміністрація Януковича назвала ініціаторів “скасування” Дня Свободи

Як відомо, наприкінці грудня гр-н Янукович В.Ф. видав указ, котрим зробив доволі комічну спробу позбавити українців Дня Свободи, пославшись на “пропозиції громадян, громадських організацій”.

Інший громадянин вирішив поцікавитися, скільки ж було тих пропозицій і що ж то за “громадські організації”, яким День Свободи муляє очі, у зв’язку з чим до Адміністрації Януковича полетів відповідний запит. Відповідь АП, надіслана електронною поштою – нижче до вашої уваги.

p.s. 22.11.2012 – черговий День Свободи. Зустрінемося на Майдані.

*****

Шановний пане Северин!
        На Ваш запит від 30 грудня 2011 року щодо Указу Президента України «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят» повідомляю наступне.
На адресу Президента України неодноразово надходили листи від громадських організацій з пропозиціями скасувати Указ Президента №1619 від 19.11.2005 року «Про День свободи» як такий, що роз’єднує українське суспільство, оскільки 22 листопада є святковою датою лише для частини громадян України.

Під час підготовки Указу, який внормовував відзначення пам’ятних дат та професійних свят були, зокрема, враховані останні звернення з цього приводу таких організацій: Вінницька обласна рада ветеранів, Київська обласна організація «Товариство червоного хреста України», Дніпропетровське регіональне відділення організації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр», ВО «Союз організацій інвалідів України» (Кіровоградська обл..), Благодійний фонд «За нове життя», Міжнародна ГО «Берегиня світу», ГО «Спілка шахтарів-інвалідів і потерпілих на підприємствах Донецької області», Міжнародна правозахисна громадська організація «Континент», Рада пенсіонерів України, Міжнародна ГО «Ми – українці», Дніпропетровська обласна асоціація прикордонників, Чернігівська обласна організація Національної спілки письменників України, Полтавське регіональне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, Чернігівська обласна організація Всеукраїнської спілки краєзнавців, Київська обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) тощо.
     
   На Ваш запит надаю витяги з листів з обґрунтуванням позиції авторів із згаданого питання.
«Сплинуло кілька років, і ми спостерігаємо, що реакція на минулі події, пов’язані з виборами Президента у 2004 році викликають неодностайну реакцію у суспільстві як на Заході, так і на Сході країни», – зазначається в листі МГО «Ми українці».

        «Празднование 22 ноября Дня свободы стало поводом для раздоров и разногласий с момента его провозглашения. Изначально объявить праздником день, который ознаменовал победу одной из двух основных политических сил в стране, одной из двух Украин – это заранее создать конфликт. Не нужно забывать, что в те дни были разные майданы… И объявление праздником победы одной из Украин углубляет раскол в обществе», – йдеться в листі Дніпропетровського регіонального відділення організації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр».

«Для одних 22 ноября – действительно победа. Но для многих других – поражение, отбросившее Украину на семь лет назад, остановившее наше нормальное социально-экономическое развитие. Оставим такие оценки истории, она все расставит по своим местам. Вопрос в другом: нужно ли сегодня на государственном уровне отмечать даты, которые разрывают страну?», –  йдеться в листі міжнародної громадської організації «Берегиня світу».

Автори цих листів просили перенести відзначення Дня свободи на іншу, визначальну для історії України, дату, що знайшло своє відображення у відповідному Указі  Глави держави.
Також  повідомляю, що Президент України підписав доручення щодо святкування Дня Соборності та Свободи України.
Кабінету Міністрів України доручено організувати та провести 22 січня 2012 року в обласних центрах та інших населених пунктах України святкові заходи з нагоди відзначення Дня Соборності та Свободи України. У Києві такі заходи відбудуться за участі керівництва держави. Уряд також організує культурно-мистецькі заходи, наукові конференції та круглі столи для обговорення шляхів консолідації українського суспільства; в навчальних закладах відбудуться тематичні уроки та лекції.
Міністерству закордонних справ України доручено забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів до Дня Соборності та Свободи України, в тому числі сприяння українській громадськості за кордоном в організації його відзначення, участь у відповідних заходах представників дипломатичного корпусу.
       
Дякую за Ваш запит.

З повагою

Керівник Головного управління
забезпечення доступу до публічної інформації
Адміністрації президента України                                            Д. Іванеско

3 Comments

  1. “…оскільки 22 листопада є святковою датою лише для частини громадян України.”
    Пропоную послати нахуй всі комуністичні свята, “оскільки вони також є святковими датами лише для невеликої частини громадян України”.
    А якщо піти далі, то треба також послати нахуй і самого януковича, оскільки він також є святковою датою лише для частини громадян України.

  2. Не переконує перелік організацій в такому представництві української громадськості щоб на ньому могли грунтуватись якісь закони. І цитати дещо дебільно звучать: “Дві України”, “Для одних 22 листопада – перемога, для інших – поразка”… Приведені цитати – калька з речей політдіячів які жахаються українців нерозділених і непереможених. Де дві України? Хто кого переміг? Я “оранжевий” але переможцем ні тоді, ні тепер себе не почуваю. Як , до речі, і переможеним. Я надіявся і бачив надію в очах інших. Велику надію на початок людського життя. Невже така коротка пам’ять у представників перелічених організацій? Невже вони не бачили, що на Майдані ворогів не було? Були люди, які з подивом усвідомлювали, що хочуть вони одного і того ж – людського життя в своїй домівці. І тепер нема переможених і переможців, є ошукані, що прозрівають. Це прозріння намагаютья загальмувати і спрямувати в агресію. Не хвилюйтесь, відповідні панове, кривавих бунтів не буде попри всіх ваших зусиль. Але розплата неминуча. Ніякі закони вас від неї не захистять.

  3. Леоніде!!! На Майдані були вороги!!! Вороги,– хамства та бидластости. Хамо-кратія такеґо не забуває! ;)

Comments are closed.