Броварська технологія заборони мітингів – суто віртуальна

Перед новим 2012 роком активісти Броварів, що на Київщині, вирішили провести мітинг – деталі тут У Броварах Дід Мороз рятуватиме парк від депутатів

Мітинг благополучно пройшов, а вже після новорічних свят активісти з подивом дізналися з сайту Броварської міськради, що 23 грудня їх мітинг заборонили (дивіться скріншот). Причому про намір провести мітинг влада дізналася з сайту громадської організації.

В рамках проекту «Майдан-Моніторинг» ми поцікавилися причинами такої заборони. Відповів міський голова І.В.Сапожко. Цитуємо.

При розгляді заяв з повідомленням про намір проведення мирного зібрання виконкомом Броварської міської ради Київської області керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян», Указом Президії Верховної Ради СРСР від 28.07.1988 року №9306-XI «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій», Рішенням Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Міністерства внутрішніх справ України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 39 Конституції України про завчасне сповіщення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій (справа про завчасне сповіщення про масові зібрання від 19.04.2001 року №4-рп/2001) тощо.

Рішення Броварської міської ради Київської області від 23.12.2011р. №684 «Про заборону пікетування Броварської міської ради 29 грудня 2011 року» приймалось на підставі вищевказаних нормативно-правових актів.

 

Про яку порушену процедуру повідомлення йдеться в рішенні сказати важко, оскільки (цитуємо міського голову) «Броварською міською радою Київської області не приймалось рішення про затвердження порядку розгляду повідомлень громадян, громадських організацій, політичних партій про проведення мирних зборів, мітингів, демонстрацій та інших масових заходів.», а основний Закон не передбачає компетенції органів місцевого самоврядування (та/чи їхніх виконавчих органів) на заборону проведення мирних зібрань власними рішеннями, у т.ч. “у зв’язку з порушенням процедури повідомлення про мирні зібрання”.

Виконавчий комітет Броварської міської ради (чи сама міська рада) не мав жодного права власним рішенням забороняти проведення мирного зібрання (обмежувати право громадян на мирні зібрання), рівно як і керуватися Указом Президії Верховної Ради СРСР від 28.07.1988 року №9306-XI «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій», котрий не є законом України і суперечить ст.39 Конституції України.

Рішення виконкому Броварської міської ради №684 є неправомірним. Про що ми вже написали звернення в прокуратуру Київської області. Про результати – повідомимо.

ПС. З сайту Броварської міськради зникли рішення за весь минулий рік. Нібито в зв’язку з реорганізацією. Активісти домагаються їх повернення. Але це вже зовсім інша тема, за якою ми також спостерігатимемо.

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair